Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Két digitalizált trutymó párharca hozta vissza az amerikai mozik pandémia előtti fénykorát

Tavaly március, azaz a koronavírus-járvány kezdete óta a legerősebb háromnapos észak-amerikai nyitóhétvégét hozta a tengerentúlon október 1-én debütált, Marvel-Sony-féle Venom 2.: Vérontó című képregényfilm. És nem csak ez a 2018-as Tom Hardy-film folytatásának egyetlen pénzügyi érdeme.

A pandémiás rekord mellett a Venom 2.-nek még az elődje USA-nyitányát is sikerült überelnie:

míg az első rész három évvel ezelőtt 80,2 millió dollárral nyitott, addig a második felvonás immáron 90,1 millió dollárral kezdte meg pályafutását.

Mindezt úgy, hogy a képregényfilm kizárólag nagy vásznon debütált, azaz a koronavírus által útnak indított, modern kori forgalmazási trendek közül (pl. egyidejű mozis és streampremier, rögtön streampremier) egyik mellett sem kötelezte el magát.

Ha az összes eddigi októberi premiert nézzük, Amerikában csupán egyetlen másik darab, a képregényfilmek kategóriájában is egyedülálló, sőt, emellett 2 Oscar-díjat is hozó, 2019-es Joker virított korábban erősebb debütálást a maga 96,2 millió dolláros hétvégéjével.

Vissza a régi kerékvágásba?

A The Hollywood Reporternek is eljuttatott közleményében Tom Rothman, a Sony mozifilmes divíziójának feje Mark Twaint idézte, mondván:

„Elnézést kérek Mr. Twaintől, de: a mozi halálával kapcsolatos hírek erősen túlzóak.”

Kijelentése arra is utal, hogy az október 1-3. közötti észak-amerikai mozis hétvége immár kevesebb mint 15 százalékkal maradt csak el a 2019-es azonos időszaktól, azaz számaiban soha egy víkend nem emlékeztetett még annyira a járvány előtti mozizásra, mint a mostani – legalábbis az USA-ban.

A Venom 2.: Vérontóban a főszereplő Tom Hardyval szemben az alcímben szereplő másik szimbióta karaktert játszó Woody Harrelsont is láthatjuk majd – de a hazai mozikban majd csak október 14-től.

A top 10 az USA-ban

A héten a Venom 2.-n túl további négy film debütált még az USA-ban, mindegyikük a top 10-ben – köztük az animációs Addams Family folytatása és HBO-féle Maffiózók régóta várt előzményfilmje is, a The Many Saints of Newark, ami itthon moziban a jelenlegi tervek szerint nem lesz látható.

Az első októberi észak-amerikai mozis hétvége első tíz helyezettje bevétel alapján (zárójelben az összesített amerikai bevétel, kivéve ha új premierről van szó, forrás: The Numbers):

  1. Venom 2.: Vérontó (Venom: Let There Be Carnage): $90,1M (új)
  2. Addams Family 2. (The Addams Family 2): $18M (új)
  3. Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings): $6M ($206,1M)
  4. The Many Saints of Newark: $5M (új)
  5. Kedves Evan Hansen (Dear Evan Hansen): $2,4M ($11,7M)
  6. Free Guy (Free Guy): $2,3M ($117,6M)
  7. Kampókéz (Candyman): $1,2M ($58,9M)
  8. Dzsungeltúra (Jungle Cruise): $680k ($116,1M)
  9. The Jesus Music: $560k (új)
  10. Titán (Titane): $516k (új)

A járvány legerősebb USA-premierjét idáig az a Fekete Özvegy tartotta 80,4 millió dollárral, melynek hibrid bemutatója (a Disney+ streamingszolgáltatáson különdíj ellenében már a mozipremier napján is megtekinthető volt a film) nemcsak mozis pályafutásának tett kissé keresztbe, de szerződésszegésre hivatkozva főszereplője, Scarlett Johansson is perelte a Disney-t, igaz, épp nemrég rendeződött a nézeteltérés.

A változatosság kedvéért az előző négy hétvégét is egy képregényfilm uralta Amerikában, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája, ami egy négynapos hétvégén még szeptember elején közel 95 millió dollárral nyitott, ez pediglen az amerikai Labor Day hosszú hétvégék abszolút rekordjának számít (az első három nap 75,4 millió dollárig jutott).

Őfelsége titkosügynöke is nagyot megy

Ami az USA-n kívüli premiereket illeti: Daniel Craig utolsó James Bond-filmje, a 007 Nincs idő meghalni (nálunk már látható a mozikban) nemzetközi vizeken prezentált erős nyitányt.

A járvány óta ez az első hollywoodi film, ami (Kína nélkül) több mint 100 millió dollárral tudott nyitni Amerikán kívül, egészen pontosan a The Hollywood Reporter szerint 54 piacról 119,1 millió dollár gyűjtött be. 

A franchise 25. része emellett 34,8 millió dolláros nyitóhétvégével válhat az Egyesült Királyság harmadik legerősebben nyitó Bond-filmjévé, és nem mellesleg a valaha volt hatodik legtöbb bevétellel debütáló filmjévé is.

Mindeközben az itthoni mozitermekben: a hazai forgalmazó, a Fórum Hungary 102 241 látogatót és közel 177 millió forintos bevételt jelentett le a film szeptember 30. és október 3. közötti nyitóhétvégéjéhez, ami bizony egyértelmű hazai járványidőszaki rekord.

Borítókép: Sony Pictures

Oszd meg!