Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez lett abból, hogy a világ egyik leggazdagabb színésznője beperelte a Disneyt

Scarlett Johansson két hónapja perelte be a szórakoztatóipari óriást, ám a felek most peren kívül megegyeztek. Konkrétum nincs, vannak viszont egymást ajnározó nyilatkozatok – írja a BBC.

A színésznő azért perelte be a Fekete Özvegy című filmet forgalmazó stúdiót, mert az a beleegyezése nélkül párhuzamosan a mozikban és a Disney+ streamingfelületén is elérhetővé tette a filmet. Ezzel Johansson jelentős összegektől esett el.

Szerződésszegés volt az ok

A Walt Disney leányvállalata, a Marvel Studios 2019-ben szerződésben vállalta, hogy legalább 1500 vásznon fogják vetíteni a Fekete Özvegyet – Johanssonék szerint ez értelmezhető mozis exkluzivitásnak is, ami a szerződéskötés pillanatában iparági sztenderd volt. A koronavírus-járvány előtt általában 90 és 120 nap közötti időszakban kizárólagos vetítési jogot élveztek a mozik.

Ez Johansson számára azért lényeges, mert a fizetése a mozis bevételek egy részéhez volt kötve.

A járványhelyzet miatt dupla bemutatóval jelent meg a Fekete Özvegy, így a mozis bevételek jelentősen alulmúlták a várakozásokat, hiába keresett 60 milliót a Disney a streamingeléssel az első három napban.

A mozitulajdonosok és az ipar elsősorban a kalózletöltésekre mutogat, hiszen a mozis bemutató első pillanatától kezdve bárki lelophatja tökéletes kép- és hangminőségben a filmet.

Johansson pedig ezért is perelhetett: a Disney+-os bevételekből sem részesedik olyan arányban, mint amit a 2019-es szerződése a mozis jegyeladásokkal ígért. 

Szerződésszegés miatt perel Scarlett Johansson, a Fekete Özvegy sztárja

A Fekete özvegy, ami július 9-én egyszerre debütált a mozikban és a Disney+-on, jegyrekordot állított fel a koronavírus-járvány első hétvégéjén, összesen 218 millió dollár bevételt hozott, de a jegypénztári bevételei utána jelentősen visszaestek. A Box Office Mojo mozifilmekkel foglalkozó szolgáltatás szerint több mint 378 millió dollárt ért el mostanra világszerte.

Nincs harag

A felek most peren kívül megállapodtak, de a részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Mindkét oldal nagyon pozitívan nyilatkozott, a Disney részéről Alan Bergman szólalt meg, aki nagyra értékelte a munkát a színésznővel, és várja a következő közös projektet. Johansson szintén örömét fejezte ki, hogy megoldódott a nézeteltérés és szintén pozitívan tekint a további együttműködésre. 

Johansson kilencszer bújt bele az orosz bérgyilkosból lett Bosszúálló bőrébe a Marvel-filmekben.

A színésznő vezette az amerikai Forbes 2018-as és 2019-es legjobban kereső színésznők listáját.

Az adózás előtti vagyona 2019 júniusáig 56 millió dollárra rúgott.

Saját maga alatt vágja a fát a Disney a Fekete Özvegy dupla bemutatójával

Borítókép: Fórum Hungary

Oszd meg!