Fotó: Isaac Quesada // Unsplash
Fotó: Fotó: Isaac Quesada // Unsplash
rövid hír

Papírhiány: mindenkinek jutni fog elég vécépapír, csak drágábban

Forbes
2021. október 28. 3 perc olvasás

A magas cellulózárak mellett is lehet tartani a tervezett termelést, de a higiéniai papírtermékek ára emelkedni fog – ezt Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozta az MTI-nek.

A napokban a Napi.hu és a G7 is cikkezett a Magyarországon fejét felütő papírhiányról, amit a papír alapanyagának, a cellulóznak az áremelkedése, a megnövekedett szállítási költségek, az energiaárak emelése és a műanyag csomagolások folyamatos kivezetése okozta nagyobb kereslet együttesen eredményez.

Vajda most a papírhiány kapcsán elmondta:

van elérhető cellulóz a nemzetközi piacon, csakhogy az ára az év eleje óta a duplájára emelkedett. Ellátási probléma nincs, de nem várható középtávon csökkenés a cellulóz árában.

A friss cellulóz, amelyből a higiéniai alappapír készül, nem helyettesíthető más alapanyaggal a technológiai és minőségi szabályok miatt. Emellett az újrahasznosított papír elérhetősége korlátozott, nem áll rendelkezésre kellő mennyiség a tiszta cellulóz teljes és globális szintű kiváltására.

Vajda azt is elmondta, már a papírgyártásban sem tudják sokáig tompítani a gyártók az alapanyagárak és előállítási költségek emelkedését, ezért legalább ennek egy részét át kell hárítani a vásárlókra, emiatt aztán további áremelkedések várhatók.

A papírhiány kapcsán fent említett tényezők mellett a forint gyengülése is emelte a költségeket.

Vajda-Papír

Az 1999-ben alapított Vajda-Papír a legnagyobb higiéniai háztartási papírtermékeket előállító vállalat Magyarországon, össztermelése a hazai termelés 55 százalékát teszi ki. Négy gyártóüzemben (ebből 3 Magyarországon, egy pedig Norvégiában van) készült termékeit

több mint 20, főleg közép- és kelet-európai, valamint skandináv országban forgalmazzák.

Idén tavasszal az orosz alapítású Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) lett a fő befektetője annak a zöld vállalati kötvénynek, amelyet a Vajda-Papír hozott forgalomba a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT): összesen 9,9 milliárd forint értékben bocsátottak ki zöld kötvényeket, 10 éves futamidővel és 3,5 százalékos éves kamatlábbal a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjában. A vállalat a kötvénykibocsátásból befolyt összeget nyersanyagtermelésre, azon belül az alappapír (például vécépapír) termelés bővítésének finanszírozására fordítja. 

Borítókép: Isaac Quesada // Unsplash