Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető-igazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Norvégia után most Dunaföldváron is gyárat avattak: az ország legmodernebb, a régió legnagyobb papírgyárát

Új gyáregységet avatott a Norvégiában is gyárral rendelkező Vajda Papír, Dunaföldváron egy 15 milliárdos beruházás eredményét adták át. 

A 15 hónapig tartó beruházás során elkészült új gyáregységet Varga Mihály pénzügyminiszter és Vajda Attila, alapító adta át kiemelt partnerei beszállítói és a beruházásban résztvevő vállalatok vezetői jelenlétében Dunaföldváron – tudtuk meg a cégcsoporttól. Hazánk legmodernebb higiéniai-alappapír (értsd: WC-papír) gyártó és feldolgozó üzeme több mint 100 új munkahelyet biztosít a régióban. A magyar vállalat több mint 20 országba exportálja termékeit, 2013 óta Norvégiában is külön gyáregységük működik, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a környezetkímélő technológiák használatára.

A beruházást a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásai közé sorolta, és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Az összesen 15 milliárdos beruházás több mint 100 új munkahelyet teremtett az első ütemben.

Jobbra Varga Mihály pénzügyminiszter, mellette balra, a Vajda-Papír alapító-ügyvezetője, Vajda Attila

Jobbra Varga Mihály pénzügyminiszter, mellette balra, a Vajda-Papír alapító-ügyvezetője, Vajda Attila a dunaföldvári gyáregység avatóján.

„A külföldi gyártás mellett mostantól hazai környezetben is képesek vagyunk az alappapír előállítására. A papír legmagasabb feldolgozottságának elérése hosszú évek óta kiemelt célunk volt” – fogalmazott a megnyitón Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető-igazgatója.

Magyarország, gyárország – Térképen mutatjuk az ország legnagyobb magánberuházásait

Magyarország legnagyobb és Közép-Európa egyik legnagyobb, 180 ezer négyzetméteres területen épült 26 ezer négyzetméteres higiéniai-alappapír gyártó egysége 15 hónap megfeszített munka után készülhetett el.

„ A számok impozánsok, azonban ezek mögött sokkal több minden van. Például több mint 100 új munkahely, ami ennek a gyárnak köszönhetően jön létre. És a példa is, hogy ma tényleg érdemes kitartóan dolgozni, mert számunkra, magyar vállalkozóknak számtalan lehetőségünk van, ami után korábban csak vágyakoztunk. Egy álmot építünk!” – mondta Vajda Attila.

Az új gyárban a beérkezett cellulózt előbb alappapírrá, majd késztermékké konvertálják.

A hazai piac ellátása mellett a dunaföldvári gyár termékeit Skandináviába, a Baltikumba és Közép-Kelet-Európába exportálják több mint 20 különböző országba.

A vállalat hazai feldolgozókapacitása ezzel a beruházással több mint 100 ezer tonnára nő, ami mind a jól ismert Ooops! termékek, valamint a nemzetközi viszonylatban is értékesített sajátmárkás termékek további töretlen fejlődését teszi lehetővé – az Ooops! termékek piaci részesedése a közép-kelet-európai és a skandináv régióban is folyamatosan növekszik.

A Vajda-Papír Kft. hazai gyártásban immár 100 ezer tonna higiéniai papírterméket tud előállítani. Egy átlagos magyar család évi 8 kiló higiéniai papírterméket használ el – vagyis 12,5 millió ember higiéniai papírszükségleteit tudják ellátni. A vállalat honi beruházásainak összértéke az elmúlt közel húsz évben 30 milliárd forint volt, míg a skandináv területen 2013 és 2018 között 15 millió eurós beruházást végeztek el. A gyár által felhasznált fa alapanyag tudatosan, ipari felhasználásra telepített erdőkből származik, és a gyártás során felhasználandó víz mennyisége is jóval kevesebb, mint korábban volt.

Vajda Attila a megnyitón hangsúlyozta: a hazai építkezés és fejlesztés nem áll meg. A közeljövőben a most megnyíló gyár első üteme mellé egy hasonló nagyságú épületet terveznek felépíteni – a Vajda-Papír Kft. dunaföldvári üzeme ezután 300 embernek tud majd munkát adni a régióban.

 

Borítókép: Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető-igazgatója. Fotó: Orbital Strangers 

Oszd meg!