Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető-igazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Zöld kötvények: az orosz alapítású beruházási bank és az MNB is beszállt a magyar WC-papírgyártás finanszírozásába

Az orosz alapítású Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) lett a fő befektetője annak a zöld vállalati kötvénynek, amelyet a Vajda-Papír Kft. hozott forgalomba a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A vállalkozás a jövőben is számít az NBB támogatására beruházási programjaiban. 

Összesen 9,9 milliárd forint (több mint 24 millió euró) értékben bocsátottak ki zöld kötvényeket, 10 éves futamidővel, és 3,5 százalékos éves kamatlábbal a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjában. A lejáratig számított hozam 2,83 százalék.

A BÉT hétfői közlése szerint a május 13-i kötvényaukción a 9 milliárd forintos névértékű kötvényekre összesen 16 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, és végül 9,9 milliárd értékben hoztak forgalomba kötvényeket.

A fő befektető a Vajda-Papír közlése szerint a budapesti székhelyű  Nemzetközi Beruházási Bank. A Kreml-közelinek mondott NBB számos kormányzati kedvezmény után költözött Budapestre, komoly tőkerővel bíró pénzintézet. Legnagyobb részvényese Oroszország, Magyarország mellett jelentős részvényes Bulgária és Csehország is.

A WC-papír-nagyhatalom, ami Norvégiában is gyárt

Az 1999-ben alapított Vajda-Papír a legnagyobb higiéniai háztartási papírtermékeket előállító vállalat Magyarországon, össztermelése a hazai termelés 55 százalékát teszi ki. Négy gyártóüzemben (ebből 3 Magyarországon, egy pedig Norvégiában van) készült termékeit több mint 20, főleg közép- és kelet-európai, valamint skandináv országban forgalmazzák.

Jobbra Varga Mihály pénzügyminiszter, mellette balra, a Vajda-Papír alapító-ügyvezetője, Vajda Attila

Varga Mihály pénzügyminiszter, mellette balra, a Vajda-Papír alapító-ügyvezetője, Vajda Attila

A vállalat a kötvénykibocsátásból befolyt összeget nyersanyagtermelésre, azon belül az alappapír (például WC-papír) termelés bővítésének finanszírozására fordítja. 

„Az NBB részvétele ebben a kötvénykibocsátásban teljes mértékben megfelel azon stratégiai célunknak, hogy fokozzuk a nemzeti vállalkozások támogatását tagállamainkban, jelen esetben a magyar kis- és középvállalkozási szféra egyik legfontosabb szereplőjének támogatásával” – mondta Georgij Potapov, az igazgatóság kölcsönzés és befektetés területekért felelős első alelnöke.  Potapov szerint az európai piacokat maszkokkal, orvosi védőruhákkal és egyéb felszerelésekkel ellátó Vajda-Papír növekedésébe való befektetéssel az NBB egyben a covid-19 világjárvány elleni küzdelemhez is hozzájárul. Ezenkívül

az ügylet zöld jellege segít abban, hogy az ESG-befektetéseik teljes volumenét növeljék portfóliójukon belül.

Globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon kezeltek a pénzpiacokon, a hasonló részvénybefektetések már a koronavírus-járvány előtti világban is szép hasznot hajtottak a befektetőknek. 

„Örömmel tölt el bennünket, hogy az NBB részt vesz ebben a mérföldkő jelentőségű kötvénytranzakcióban, amely a nemzetközi pénzügyi közösség részéről egyfajta elismerése annak, hogy múltbeli eredményeink és jelenlegi műveleteink értékesek, és a vállalat jövőbeli bővítésre irányuló tervei hitelesek.

További beruházási programjainkban is számítunk a bank támogatására, a jelenlegi ügyletre pedig teljes mértékben úgy tekintünk, mint egy valódi partnerség kezdetére”

– mondta Vajda Attila, a kibocsátó vállalat vezérigazgatója. 

Az NBB már tavaly is bevásárolt a magyar piacon zöld kötvényekből: ők voltak az egyik legnagyobb befektetője a magyar tőkepiacon kibocsátott debütáló zöld vállalati kötvénynek is, amelyet a CPI Hungary Investments Kft. helyezett forgalomba. 

Borítókép: Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető-igazgatója. Fotó: Orbital Strangers 

Oszd meg!