Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tencent Flickr

Tűz alatt a kínai tech-szektor, épp a helyi Facebookra szálltak rá

Kína egyik legnagyobb tech-cége, a kínai Facebooknak is nevezett Tencent ellen tervez lépéseket tenni az ottani antitröszt hatóság: arra köteleznék a Tencent zenestreaming üzletágát, hogy mondjon le (az egyébként nyilvánvalóan piaci előnyt biztosító) kizárólagos streamingjogairól, számolt be róla hétfőn a Reuters az ügyet jól ismerők információra hivatkozva.

A kínai piacszabályozási szerv (SAMR)

félmillió jüanos (több mint 23 millió forintos) büntetést is kiszabott a Tencentre,

mert indoklásuk szerint nem megfelelően szerepeltette jelentésében két applikáció megvételét. A Tencent ugyanis a két legnagyobb kínai videójáték-szolgáltatót, a Huya és a DouYu International Holdings Ltd.-t akarta megvenni, de ezt is blokkolná az SAMR. A büntetés összege nem jelentős a Tencent pénzügyi eredményeihez képest, ed jól jelzi az irányt: Peking meg akarja regulázni a hazai tech-vállalatokat.

Több tucat céget figyelmeztettek

Még áprilisban mi is beszámoltunk arról, hogy nemcsak az Alibabát büntették meg, a Tencentet is figyelmeztették. Összesen 34 kínai tech-vállalatot utasított Peking, hogy üzletmenetét egy hónapon belül igazítsa a versenyjogi szabályokhoz –

azaz a kínai vezetés tényleg vizsgálat alá vonja a helyi ágazat krémjét.

A hatóságok a Tencent és az Alibaba mellett olyan óriásoknak küldték ki a figyelmeztetést, mint a Tiktokot üzemeltető Bytedance, a kínai Google-nek minősülő Baidu, illetve az Alibaba fő vetélytársának számító JD is.

A Reuters mostani értesüléséből egyelőre nem lehet tudni, hogy számítahat-e további antitröszt-szankciókra a Tencent, amely egyelőre nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére.

A kínai kormány és a hatóságok, különböző okokból, többfrontos háborút vív a techcégekkel, múlt héten az ország egyik legnépszerűbb applikációját, a Didit tiltotta le egyik pillanatról a másikra.

Borítókép: Flickr

Oszd meg!