wikimedia_Foundations World Economic Forum
rövid hír

Köszöni szépen az Alibaba: a rekordbírság ellenére is száguld a cég

Forbes
2021. április 12. 3 perc olvasás

Hirtelen felpattant az Alibaba árfolyama, miután 2,8 milliárd dollárra (839 milliárd forintra) bírságolták a hatóságok.

Az Alibabára azóta helyezkedik egyre nagyobb nyomás, mióta az alapító, Jack Ma egy tavaly októberi konferencián nyilvánosan bírálta a kínai szabályozási környezetet. Kína akkori leggazdagabb, a világ 26. legvagyonosabb embere ezután néhány hónapra el is tűnt, majd egy online jótékonysági eseményen látták újra januárban.

Börtön, halál, örök rejtély – hova tűntek eddig a kínai milliárdosok? Mire számíthat Jack Ma?

A Financial Times szerint Joe Tsai, az Alibaba alelnöke egy elemzői konferencián elmondta, hogy az e-kereskedelmi óriás ellen további vizsgálatok már nem folynak, a szabályozók pedig a korábbi felvásárlások és egyesülések miatt Kína egész technológiai iparágát vizsgálták. A cég hongkongi tőzsdén jegyzett árfolyama ezután 7,8 százalékkal emelkedett. „Más monopióliumellenes vizsgálatról nincs tudomásunk, és örülünk, hogy ezt az ügyet is magunk mögött hagyhatjuk.”

A 2,8 milliárd dolláros, a versenyszabályok megsértéséért kiszabott büntetés a legmagasabb trösztellenes bírságnak számít KÍnában.

Ez az Alibaba Group Holding 2019-es árbevételének körülbelül 4 százaléka, de még így is kevesebb, mint a legmagasabb kiszabható büntetés, amely az előírások szerint legfeljebb a bevétel 10 százaléka lehet.

Az Alibaba ellen decemberben indult monopóliumellenes vizsgálat azután, hogy a felfüggesztették a cég Ant Group nevű leányvállalatának bevezetését a sanghaji és a hongkongi tőzsdére két nappal azelőtt, hogy megindulhatott volna a papírokkal a nyilvános kereskedés. Kínában azóta egy, az online hitelezést korlátozó szabályozást is kiadtak, amely az Ant Group egyik fő növekedési potenciálja lehetett volna.

Jack Ma, az Alibaba alapítója két éve, 55 évesen ment nyugdíjba. Forrás: Facebook

„Nincs szükségünk kizárólagos megállapodásokra a kereskedőink megtartásához” – mondta Daniel Zhang, az Alibaba vezérigazgatója az egyik fő vizsgálati vádról, majd hozzátette, hogy a cég nem fog fellebbezni a döntés ellen.

Ezután dícsérte a szabályozókat, hogy „átgondolt elvárásokat támasztanak az internetes iparral szemben”, majd hozzátette, hogy a vállalat összhangban van a kormány digitalizálásra vonatkozó politikájával. „Az üzleti modellünket a szabályozók teljes mértékben megerősítik. Jót tesznek az ország gazdaságának és elősegítik az innovációt.” 

A bírság mellett az Alibabának még három évig különböző jelentéseket kell benyújtania a kínai hatóságoknak a működéséről.