Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jack Ma // Twitter

Az Alibaba csak az elrettentő példa – Peking az egész tech-szektorra rászáll

Az Alibabával és Jack Mával üzent a kínai vezetés a helyi tech-szektornak: ideje alkalmazkodni a jogszabályokhoz. 

Összesen 34 kínai tech-vállalatot utasított Peking, hogy üzletmenetét egy hónapon belül igazítsa a versenyjogi szabályokhoz – azaz a kínai vezetés tényleg vizsgálat alá vonja a helyi ágazat krémjét. A hatóságok olyan óriásoknak küldték ki a figyelmeztetést, mint a Tencent Holding, a TikTokot üzemeltet ByteDance, a kínai Google-nek minősülő Baidu, illetve az Alibaba fő vetélytársának számító JD is.

Köszöni szépen az Alibaba: a rekordbírság ellenére is száguld a cég

A héten az Alibabát sújtották 2,8 milliárd dolláros rekordbírsággal a versenyjogi szabályok megsértéséért. Ugyan úgy tűnt, hogy csak a kínai vezetést kritizáló Jack Mának akarnak keresztbe tenni, de ahogy később az Alibaba is közölte: a vizsgálat általános az egész kínai ágazatban. Az Alibaba büntetése még így is kisebb volt a vártnál: mindössze a cég 2019-es árbevételének 4 százaléka, jóval kevesebb, mint a legmagasabb kiszabható, tízszázalékos büntetés.

Az is ijesztő volt, amikor Jack Ma, az ország egykori leggazdagabb embere egy időre nyomtalanul felszívódott. Forrás: Facebook

Sokkal ijesztőbb, ami az Ant Grouppal, Jack Ma pénzügyi szolgáltató cégével történik. A vállalatot a kínai bankok tavaly azzal vádolták, hogy jogtalanul happolja el az üzletet előlük, az ősszel meghozott szabályok miatt pedig el is kellett halasztania a várt tőzsdei bevezetést. Tegnap pedig a Wall Street Journal már arról írt, hogy az Ant Group üzemeltetését az ország jegybankja veszi át.

Börtön, halál, örök rejtély – hova tűntek eddig a kínai milliárdosok? Mire számíthat Jack Ma?

Akár még jól is elsülhet

A hatóságok a Bloomberg szerint sokatmondóan figyelmeztettek: mindenki legyen óvatos és fontolja meg, mi történt az Alibabával. „A szabályokat nem lehet áthágni, a jog vörös vonalait nem lehet átlépni” – áll a közleményben.  A vállalatok gyakorlatát átvizsgálják a következő hónapban, és nyilvánosan kell ígéretet tenniük, hogy szabályszerűen működnek. Az érintett cégek árfolyama válaszul azonnal esni kezdett a helyi börzéken.

A Bloomberg Intelligence elemzője, Vey-Sern Ling szerint azonban mindez pozitív jel, hiszen a szabályozó egy kerek hónapot ad a cégeknek a megfelelésre. „Az Alibaba volt az elrettentő példa, hogy mi várhat a többi piaci szereplőre ellenkezés esetén. Ha a cégek figyelnek a példára, a verseny a kínai tech-szektoron belül egészségesebbé válhat.”

Borítókép: Jack Ma // Twitter

Oszd meg!