Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb kínai cégek kerülnek feketelistára az USA-ban az ujgurok elleni jogsértések miatt

A Reuters szerint tíznél is több kínai cég lehet érintett.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma júniusban már öt kínai céget feketelistára helyezett, mivel azzal gyanúsítja őket, hogy Kína nyugati részén, az ujgurok által lakott Hszincsiang tartományban kényszermunkát alkalmaz. A Reuters szerint az amerikai kormány ezzel további nyomást akar helyezni Kínára az emberi jogi jogsértések miatt.

Kína tagadja a jogsértéseket, és szerinte szigorú intézkedésekkel csak szeparatistákat és vallási szélsőségeseket büntet, akik a többségükben muszlim ujgurok és a han kínaiak között keltenek feszültséget. Az ázsiai ország annak ellenére teszi így, hogy az ujgur kisebbség rendszerszintű jogfosztását és elnyomását egyre több bizonyíték támasztja alá.

Franciaországban idén jelent meg egy ujgur nő beszámolóiból írt könyv, akit két évre hurcoltak kényszermunkatáborba, ahol válogatott módon alázták, kínozták és mosták az agyát. Szintén emlékezetesre sikerült a londoni kínai nagykövet egy BBC-nél tett látogatása tavaly.

A műsorvezető az interjúban meglepetésszerűen egy kínai munkatáborról mutatott felvételeket a nagykövetnek, aki a bekötött szemű, térdeplő és vezetőszáron vezetett rabok láttára csak összevissza beszélt.

Joe Biden a trumpi úton

A Reuters forrásai szerint 14 kínai cég kerülhet az amerikai feketelistára – azt azonban nem tudni, pontosan melyek ezek. A washingtoni kínai nagykövetség és az amerikai kereskedelmi minisztérium egyelőre nem reagált a lap megkeresésére, a Fehér Ház pedig nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

A feketelistára kerülés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégeknek ezek után külön engedélyt kell kérnie a kereskedelmi minisztériumtól, és csak szigorú ellenőrzés után döntenek arról, hogy kaphatnak-e árukat amerikai beszállítóktól.

Egy ilyen ellenőrzésen bukott meg a múlt hónapban öt cég, amelyről a minisztérium kijelentette, hogy kényszerdolgoztat embereket az ujgur autonóm tartományban. Az akkor büntetett cégek között mások mellett a Hoshine Silicon Industry Co is ott volt, amely jelentős napelemgyártónak számít.

Joe Biden és elődje, Donald Trump kevés dologban ért egyet, de a demokrata elnök ezekkel a lépésekkel nagyon is a milliárdos üzletember örökségét viszi tovább. A kereskedelmi minisztérium például már 2019-ben is 20 kínai céget tett feketelistára, mert azzal gyanúsította ezeket, hogy ujgur, kazah és más muszlim kisebbségieket figyel meg.

Az ENSZ becslései szerint Kínában egymilliónál is több ujgur és más muszlim kisebbséget börtönöztek be a származása miatt a kiterjedt táborhálózatba.

Borítókép: Ujgurok melletti tüntetés Washingtonban 2009-ben Fotó: Daniel Lobo / Wikimedia

Oszd meg!