Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyik pillanatról a másikra tiltotta le a kínai kormány az ország egyik legnépszerűbb applikációját

A Didit 377 millióan használják Kínában. Új felhasználók azonban nem tölthetik le, mert a kínai kormány szerint súlyos adatvédelmi aggályok fogalmazódtak meg.

A Kínai Kibertér Adminisztráció (KKA), a kormány informatikai biztonságért felelős szerve vasárnap biztonsági okokra hivatkozva egy csapásra eltüntette a kínai Ubernek megfelelő Didit a különböző alkalmazásletöltő felületekről – írja a CNN.

„A Didi súlyosan megsértette a törvényeket illegálisan gyűjtött és felhasznált személyes információkkal” – áll a KKA letiltás után kiadott közleményében, amelyben felszólítják a céget a hibák javítására és a törvények betartására.

A Didinek Kínában 377 millió felhasználója van, emellet Ausztráliában és Dél-Amerikában is népszerű. A cég a vasárnapi letiltás után közleményben reagált a hatóság lépésére. Ebben megköszönték, hogy a KKA javaslatait és ígéretet tettek a biztonságosabb működés kialakítására.

Amellett, hogy az emberi jogokat gyakran semmibe vevő, komoly megfigyelő hálózatot kiépítő kínai kormány aggódása furcsa, a Didire alig egy héttel azután csapott le a hatósági szigor, hogy részvényeivel megjelent a New York-i tőzsdén. Méghozzá az Alibaba 2014-es debütálása óta a legnagyobb csomaggal, amit kínai cég odavitt.

Az új felhasználók regisztrálásának megtiltása után a Didi árfolyama egyből zuhanni kezdett.

A háttérben könnyen lehet, hogy hasonlóan átláthatatlan történet húzódik meg, mint az Alibaba-alapító Jack Ma esetében, akiről idén év elején hónapokig azt sem lehetett tudni, hol van.

Úgy néz ki, három hónap után előkerült Jack Ma

Borítókép: Proyecto Didi / Wikimedia

Oszd meg!