Samsung üzeme Gödön. Fotó: Samsung SDI
rövid hír

20 ezer ukrajnai, 6 ezer kínai kapott tavaly tartózkodási engedélyt, dolgozni jönnek

Forbes
2021. november 08. 3 perc olvasás

Közzétette az Eurostat az egyes európai uniós országok által kiadott tartózkodási engedélyekre vonatkozó tavalyi statisztikáját. Ebből az derül ki, hogy messze legtöbben Ukrajnából költöznek Magyarországra, de kínai és dél-koreai munkavállalók is tömegesen érkeznek.

A 24.hu által részletesen elemzett Eurostat-adatok szerint Magyarország tavaly 54 835 engedélyt adott ki nem uniós országok állampolgárainak, nagy részét tíz ország lakosainak.

A szomszédos uniós államokhoz képest kiemelkedően sok ukrán, kínai és dél-koreai állampolgár kapott tartózkodási engedélyt – többségük valószínűleg itteni multik gyáraiban dolgoznak, ugyanis 58 százalékuk munkavégzés céljából kérte a letelepedést. Bizonyos országokból elsősorban tanulni jönnek (például a szírek kétharmada, 277 fő), máshonnan családi okokból költöznek hozzánk (az irakiak harmada, 81 fő).

A covid megtörte a trendet

2020-ban egyébként megszakadt egy majd tíz éve tartó növekedési trend, már ami az összeurópai adatokat illeti. Tavaly ugyanis 2,2 millió – a 2019-esnél 706 ezerrel kevesebb – engedélyt adtak ki az Európai Unióban nem uniós tagállamok részére, a visszaesés oka elsődlegesen a koronavírus-járvány, illetve az ahhoz kapcsolódó utazási és adminisztratív korlátozások voltak. Az engedélyek negyedét (598 000-et) egyébként Lengyelország adta ki, utána sorrendben Németország, Spanyolország következik.

A magyarországi tartózkodási engedélyt kérők közül

  • 20 744 ukrán állampolgár (37,8 százalék),
  • 5998 kínai (Hongkongot is ideértve, 10,9 százalék),
  • bő háromezer vietnami (5,5 százalék),
  • további bő két-kétezret szerb, illetve dél-koreai (3,8-3,8 százalék) volt.
  • Ezer feletti engedélyt adtunk még törököknek, indiaiaknak, az Egyesült Államokból érkezőknek, illetve oroszoknak.

Dolgozni jönnek

Más európai országokhoz képest az ukrán és a kínai engedélykérők aránya nálunk kiemelkedő:

Ukrajnából rajtunk kívül még Szlovákiába mentek a legtöbben, de oda is csak feleannyian, mint hozzánk, a 80 milliós Németországot meg szinte pontosan ugyanannyi kínai választotta tartózkodási helyéül, mint minket.

A dél-koreaiak aránya is többszöröse nálunk, mint a többi környező EU-s országban, aminek logikus magyarázata az országba települt dél-koreai akkumulátor és gumigyárak jelenléte.

Itt érdemes felidézni, hogy idén év elején jelentették be, hogy történelmünk legnagyobb zöldmezős beruházásában szupergyár épül Iváncsán, amit a dél-koreai SK Innovation jegyez, hogy Gödön egy másik óriásberuházás fűződik a szintén dél-koreai Samsunghoz, hogy négy ázsiai cég jóvoltából mini-Detroit formálódik Komárom-Esztergom megyében, és hogy már egy két évvel ezelőtti beruházási listánkon is az öt legnagyobb beruházásból négy mögött ázsiai cég állt.

A tartózkodási engedélyek 80 százalékát egy évnél hosszabb időre kérték, és kapták meg.

Borítókép: A Samsung üzeme Gödön / Fotó: Samsung