Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]


Bővebben

Samsung üzeme Gödön. Fotó: Samsung SDI

Óriásberuházás: 390 milliárd forintból bővít Gödön a Samsung

Bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét mintegy 390 milliárd forintból a Samsung SDI, a beruházás 1200 új munkahelyet hoz létre – írja az MTI.

A beruházással eldőlt az is, hogy az új autóipari korszakban Magyarország lesz az európai autógyártás egyik fellegvára – mondta a bejelentésnél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz, ennek mértékét azonban még nem lehet közölni, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia, de az összeg elmondása szerint összhangban van a beruházás méretével és jelentős.

A vállalat üzleti kapcsolatai Magyarországon 2001-ben indultak, akkor még a monitor üzletágban, akkumulátort 2016 óta gyártanak. A dél-koreai vállalatnak világszerte három akkumulátor-gyártó üzeme van, kettő Ázsiában és egy Gödön. A 2018-as Forbes beruházási listán már szerepelt a gödi üzem bővítése, akkor 12 milliárd forintból növelték az üzem kapacitását.

Keletről jön a pénz 

Az elmúlt öt évben mindig Németország volt a legfőbb befektető Magyarországon, 2019 első fél éve az első olyan időszak, amikor Dél-Korea lett a legnagyobb beruházó. A 2019. októberi Forbesban megjelent listán összegyűjtöttük a legnagyobb beruházásokat az elmúlt egy évből, és érdekes tanulsággal szolgált az eredmény:

az öt legértékesebb beruházásból négy mögött ázsiai cégek álltak.

A listán több elektromos autókhoz köthető beruházás is szerepel:

  • a japán Toray szeparátorfilmet fog gyártani Nyergesújfalun
  • a dél-koreai Hanon Systems Tatabánya mellett akkumulátorokban alkalmazott rézfóliát fog termelni
  • a kanadai Linamar Békéscsabán épít elektromos hajtásláncokat gyártó üzemet
  • a szintén dél-koreai Inzi Controls pedig akkumulátorgyárat húz fel Komáromban.

A teljes beruházási listát az októberi Forbes magazinban olvashatják!

Keleti benyitás: az 5 legnagyobb magyar beruházásból 4 mögött ázsiai cég van a Forbes listáján

Fotó: Samsung üzeme Gödön // Samsung SDI


 

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója