Wing Liberty irodaház. Fotó: Wing
Fotó: Wing Liberty irodaház. Fotó: Wing
Üzlet

Keleti benyitás: az 5 legnagyobb magyar beruházásból 4 mögött ázsiai cég van a Forbes listáján

Sándor Krisztián, újságíró
2019. október 08. 5 perc olvasás

A magyar gazdaságban kulcsszerepet játszó európai ipari vállalatok beruházási kedve megtorpant és kivárnak, átvették a stafétát a távol-keleti cégek. Az ingatlanszektor tovább hasít, a tízmilliárd forint feletti irodaház- és raktárépítések száma már utolérte a gyártóüzemekét. Az októberi Forbes magazin beruházási listájával mutatjuk, mi épül éppen az országban.

Amíg a nyugat-európai iparóriások meghúzzák a nadrágszíjat, és válságra készülnek, addig az ázsiai beruházók egymásnak adják a kilincset.

Az elmúlt egy évben megkezdett öt legnagyobb magánberuházás közül négy ázsiai vállalathoz köthető.

Dél-Koreából már több működő tőke áramlott be, mint a németektől az idei első félévben. Az ingatlanpiac most is hasít, Budapesten és környékén hiánycikk az iroda és a raktár, a magyar és nyugati fejlesztők mellett a régiós cégek is itt vannak.

A teljes listára összesen 22 tízmilliárd forint feletti beruházás fért fel, ebből 10 gyártóüzem, 10 ingatlanépítkezés, ezek mellett egy-egy kutatóközpont és energetikai beruházás fért még fel. Ami a listából még leszűrhető, hogy

a legnagyobb gyárberuházások között még mindig az autóipar hasítja a legnagyobb szeletet, de ezek közül sok az elektromos hajtáshoz és akkumulátorokhoz köthető.

A Forbes beruházási listájában azokat a magánvállalati beruházásokat gyűjtöttük össze, amelyek 2018. október 1. és 2019. szeptember 1. között indultak el – tehát nemcsak bejelentették őket, hanem elkezdték az építkezést, vagy letették az alapkövet, hogy elkerüljük a bemondásra induló, aztán lefújt projekteket. Emiatt egyelőre nem szerepelnek olyan beruházások, mint a debreceni BMW-gyár vagy a Fakt AG bezenyei óriás kertészete.

A fenti feltételeknek megfelelő beruházásokat az Imedia sajtóadatbázisa, sajtóbejelentések, cégközlések valamint kormány- és minisztériumi közlemények alapján gyűjtöttük össze. A beruházási értékek becsült összegek cégközlésekből és az Ibuild építőipari adatbázisának becsléséből indultunk ki.

Közreműködtek: Gólya Ági, Váradi Ibolya, Zsiborás Gergő

Itt a lista első öt helyezettje, a teljes listát, valamint exkluzív betekintés a Mastergood kisvárdai csúcsüzeméről az októberi Forbes magazinban!

A 2019. októberi Forbes címlapja: a Julius-K9 kutyahám kitalálói.

A 2019. októberi Forbes címlapja: a Julius-K9 kutyahám kitalálói.

 

1. Toray Industries (Zoltek) (japán)

Hol? Nyergesújfalu
Mit? Akkumulátoralkatrész-gyár
Mennyiből? 127 milliárd forint

A japán Toray Industries már a tavalyi listán is szerepelt a Zoltek szénszálgyártó üzemével: ők biztosítják a világ szénszálgyártásának felét – a szénszálakat szélerőművekhez, repülőgépekhez, olajfúráshoz, valamint hajó- és sportszergyártásban is használják. Fa Nándort is támogatták a Spirit of Hungary óceáni versenyvitorlás megépítésben. Az új, 48,5 hektáron épülő üzem világszinten húsz százalékkal bővíti a cég szeparátorfilm-gyártó kapacitását. Ezt a terméket lítiumion-akkumulátorokban alkalmazzák. A beruházást a kormány 4,7 milliárddal támogatja, mert munkahelyet hoz létre.

 

2. Borsodchem (kínai)

Hol? Kazincbarcika
Mi épül? HPM vegyipari üzem
Mennyiből? 45 milliárd forint

Az új, környezetbarát üzem biztosítja majd a vállalat teljes termékkínálatához szükséges klórt, de exportra is jut majd belőle. A kínai tulajdonosnak 79 millió euró hitelt biztosít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), ami csak az első része teljes, százmilliós hitelkeretnek.

 

3. Hanon Systems Hungary (dél-koreai)

Hol? Pécs, Rétság, Székesfehérvár
Mi épül? Alumíniumöntvény-gyár és klímakompresszor-gyár
Mennyiből? 36,7 milliárd forint

A dél-koreai cégóriás klímakompresszorait használja az Audi, a BMW, a Ford és a Volkswagen is, most Székesfehérváron és Pécsen bővít, Rétságon pedig alumíniumöntvényeket gyárt majd. Negyven országban vannak gyáraik, a beruházásért erős volt a nemzetközi verseny.

 

4. Wing (magyar)

Hol? Budapest
Mi épül? Liberty irodaház
Mennyiből? 32,5 milliárd forint

Az ország legnagyobb irodaháza, a Telekom-székház mellé épül egy negyvenezer négyzetméteres kistestvér, 2021-re várják. Ahogy az a családban szokás, rengeteg extrája lesz, mind a nyolc emelet terasza egyedi kialakítást, a tető üvegházat és futópályát kap, a skybar pedig megkapja a kötelező, Budára néző panorámát. (Látványterv a borítóképen)

 

5. Doosan (dél-koreai)

Hol? Környe (Tatabánya mellett)
Mi épül?Rézfóliagyár
Mennyiből? 31 milliárd forint

144 ezer négyzetméteres gyár évente ötvenezer tonna rézfóliát gyárt majd, ez több mint kétmillió elektromos autó akkumulátorához elég alkatrész, később megduplázhatják a kapacitást. A koreaiak nem lankadó bizalmát a kormány egy 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással hálálta meg.

 

A lista többi szereplője az októberi magazinban a 89. oldaltól található.

Borítókép: Wing Liberty irodaház / forrás: Wing.hu