Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Johnson & Johnson Covid-vakcinája.

Újabb vakcinát vizsgálnak vérrögképződés miatt

A Janssen egydózisú vakcináját is vizsgálja az EU-s hatóság az igen ritka mellékhatások miatt. A szérumból jövő héten érkezik egy szállítmány Magyarországra. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalata, a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett oltásokat követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását – közölte az uniós gyógyszerügynökség pénteken.

Holnap jön Magyarországra az új, egydózisú vakcina első szállítmánya

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte:

mostanáig mindössze négy alkalommal jelentettek tromboembóliás eseményeket.

Ez az érelzáródás veszélyével járó vérrögképződést jelenti azoknál, akiket a Janssen vakcinájával beoltottak.

Elmondták, hogy a négy szokatlan véralvadással járó esetből egy a klinikai vizsgálat szakaszában meg nem nevezett helyszínen, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt. Kivizsgálásra vár, hogy van-e okozati összefüggés a Janssen oltóanyaga és a kisszámú vérrögképződéses eset között. Az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) megkezdte az esetek felülvizsgálatát annak megállapítására, hogy szükség-e a vakcina termékinformációjának frissítése (az Astrazeneca esetében végül erre jutott a hatóság).

A Janssen jelenleg az egyetlen egydózisú vakcina, amely bekerült az EU-s oltási programba, a szakemberek éppen ezért az amúgy igen lassú ütemben haladó európai oltási program felpörgését várják tőle. 

Janssen: jövő héten Magyarországon is oltanak vele

A Janssen koronavírus elleni oltóanyagát jelenleg csak az Egyesült Államokban alkalmazzák, a vakcina március 11-én kapott ideiglenes forgalombahozatali engedélyt az Európai Unióban. Az oltóanyag bevezetése még egyetlen EU-tagállamban sem kezdődött el, alkalmazása Európában a következő hetekben várható.

Az Európai Bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével. 

Csütörtökön jelentette be az operatív törzs, hogy jövő héten érkezik az első szállítmány Magyarországra a Janssen vakcinájából. Itt szedtük össze, mit lehet tudni a vakcináról

Ez lesz a hatodik oltóanyag, ami bekerül a magyar oltóprogramba.

Két keleti vakcina kiszállt 

A korábban beharangozott kínai Cansino és az indiai Covishied (ami tulajdonképpen az Indiában gyártott Astrazeneca) azonban egyelőre nem kerülnek felhasználásra, erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt tegnap. A gyártók csak nagy távoli szállítási határidőt vállaltak volna, így nem lett volna értelme kérni a szállítást, közben az EU-s beszerzésből gyorsabban és több vakcina érkezik (a második negyedévre felpörögni látszik az EU-s beszerzés szemben az első negyedévvel). 

Borítókép: A Johnson & Johnson Covid-vakcinája. 

Oszd meg!