Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ivan Aleksic / Unsplash

Május 10-én nyithatnak a középiskolák, elmaradnak a szóbeli érettségik

Csak az érettségi után nyitnak majd meg a középiskolák, erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken a Kossuth Rádióban. A tavalyi évhez hasonlóan idén is csak írásbeli érettségi lesz, a szóbeli érettségik elmaradnak.

Orbán Viktor az előző hetekhez hasonlóan ismét megszólalt a Kossuth Rádióban péntek reggel, ahol többek között kitért arra, hogyan alakulnak majd idén az érettségik. Mint mondta, a kormány úgy látja, nem érdemes néhány napra kinyitni, aztán az érettségi idejére bezárni, ezért az iskolák általános, április 19-i nyitásával ellentétben a középiskolák nyitása csak május 10-én jön majd el. A tavalyi évhez hasonlóan idén is csak írásbeli érettségi lesz („ezt ismerjük, bevált”), a szóbeliek elmaradnak.

A műsorvezető, Nagy Katalin eredeti kérdése nem az érettségire, hanem a 16-18 évesek beoltására vonatkozott, Orbán erre azt felelte, még nem kapott egyértelmű választ a járványügyi szakemberektől, így egyelőre nem döntöttek arról, hogy ez a korosztály kaphat-e oltást. (Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az érettségizők még a vizsgák előtt megkaphatják az oltást.)

A péntek reggeli adásban az alábbiak hangzottak még el:

  • Az oltásra regisztráltak száma tegnap átlépte a négymilliót, kampány indul azért, hogy ez a szám tovább emelkedjen.
  • Hamarosan átlépi a 3 milliót azok száma, akik megkapták az első oltást (jelenleg 2,7-nél járunk).
  • Május elején elérhetjük a 4 millió, utána 7-10 nappal az 5 millió, május közepére a 6 millió, majd május végére a 7 millió beoltott számát, azaz ennyien lesznek majd túl az első oltáson. Orbán szerint reális, hogy május végére a nyolcmillió felnőttből 7 be legyen oltva, de attól tart, hogy ennyi regisztrált nem lesz.
  • Kitért a június közepi Eb-re is: „Mire eljutunk oda, mindenki, aki regisztrált, be lesz oltva, a védettségi kártyával rendelkezők részt tudnak rajta venni.”
  • A 65 év felettiek 90 százaléka megkapta az első oltását.
  • „Közel vagyunk” ahhoz a pillanathoz, hogy védettségi igazolvánnyal látogathatóak legyenek a társadalmi rendezvények.
  • Jövő héten érkezik az egydózisú Janssen vakcina (a Johnson & Johnson fejlesztése).

Minél több embert be akarnak engedni a budapesti Eb-meccsekre

Borítókép: Ivan Aleksic / Unsplash

Oszd meg!