Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Johnson & Johnson Covid-vakcinája.

Ezeket lehet eddig tudni a Johnson & Johnson vakcinájáról

Mennyire hatékony? Mik a mellékhatások? Miben különbözik a Pfizer és a Moderna vakcinájától? Itt van minden, amit eddig tudni lehet a legfrissebb vakcináról.

Szombaton az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA), vasárnap az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői bizottsága is jóváhagyta a Johnson & Johnson által kifejlesztett egykomponensű oltóanyag alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében. Ma hajnalban megkezdték az első adagok kiszállítását, ezért a forbes.com összeszedte, mit lehet tudni az oltásról.

Már szállítják is az első adagokat a legújabb, egydózisú vakcinából az USA-ban

Mennyire hatékony?

A cég arról számolt be, hogy a vakcinájuk összességében 66 százalékban hatékony: ez azt jelenti, hogy a közepes súlyosságú megbetegedést 72 százalékban előzi meg, a súlyos megbetegedést pedig 86 százalékban. Bár a Pfizer és Moderna vakcinája 90 százalék feletti, egy vakcinánál ez a szám is magasnak számít.

A legfontosabb, hogy megelőzze az olyan súlyos megbetegedést, amitől kórházi kezelésre szorul a beteg.

A Johnson & Johnson klinikai tesztelése alatt egyetlen beteg sem került kórházba vagy halt meg új típusú koronavírus szövődményeiben.

Hatásos a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája, hamarosan engedélyezik

Mik a mellékhatások?

A többi vakcinához hasonlóan itt is izomfájdalomról, kipirosodásról, fáradtságról és fejfájásról írnak. A dokumentációban egyetlen páciensről számoltak be, akiből anafilaxiás reakciót váltott ki az oltás.

Hogyan működik?

Eltérően a harmadik generációs, Pfizer és Moderna által használt mRNS-alapú technológiától, a Johnson & Johnson-vakcina ártalmatlan vírus DNS-ét juttatja a sejtjeinkbe. Ahogy bejutott, a DNS arra ad parancsot a sejtjeinknek, hogy másolják le a Covid-19 vírus proteinsejtjeit, ami aztán az immunrendszerünk védelmének alapja lesz.

A Johnson & Johnson egyébként az ebola vírusra is kifejlesztett egy ugyanilyen technológiával működő vakcinát, ami a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2019 óta használnak.

Mennyi van belőle?

A cég tervei szerint márciusig húszmilliónál több, június végéig pedig százmillió adagot szállít majd a vakcinából, ami elegendő az Egyesült Államok oltási terveiben szereplő mennyiség közel harmadához.

Mik a pro és kontra érvek a többi vakcinával szemben?

Bár a Pfizer és a Moderna vakcinákról magasabb hatékonysággal számoltak be, ez a vakcina is rendkívül hatékonynak mondható, emellett

van egy fontos előnye: egyetlen adaggal elérhető a kívánt hatás.

Emellett a tárolása és ezáltal a szállítása is könnyebb, ugyanis elegendő hűtőszekrényben tartani, nem szükséges hozzá fagyasztó. Nagyot dobhat világszerte az oltási programon, hogy egyszerűbb logisztika mellett szervezhető az oltás ezzel a szérummal. 

Borítókép: a Johnson & Johnson Covid-vakcinája

Oszd meg!