Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Holnap jön Magyarországra az új, egydózisú vakcina első szállítmánya

A Janssen vakcináját honvédségi oltópontokon használják majd. A kínai vakcina oltási protokollján azonban nem változtatnak, hiába merültek fel aggályok a hatékonyságával kapcsolatban.

Összesen 28.800 darab Janssen vakcina érkezik holnap az országba, erről az operatív törzs számolt be délelőtti sajtótájékoztatóján. A Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalata, a Janssen által fejlesztett egyadagos vakcinát a honvédségi oltóbuszokon használják fel, ez lesz a hatodik oltóanyag, ami bekerül a magyar oltóprogramba.

Újabb vakcinát vizsgálnak vérrögképződés miatt

Eddig a hír, Müller Cecília országos tisztifőorvos nem árult el részleteket. A Janssen oltóanyagát jelenleg csak az Egyesült Államokban alkalmazzák, a vakcina március 11-én kapott ideiglenes forgalombahozatali engedélyt az Európai Unióban. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanakkor vizsgálja a vakcinával végzett oltásokat követően jelentkezett, nagyon ritka vérrögképződéses eseteket.

A Janssen arról számolt be, hogy a vakcinájuk összességében 66 százalékban hatékony: a közepes súlyosságú megbetegedést 72 százalékban előzi meg, a súlyos megbetegedést pedig 86 százalékban. Bár a Pfizer és Moderna vakcinája 90 százalék feletti, egy vakcinánál ez a szám is magasnak számít. A Johnson & Johnson klinikai tesztelése alatt egyetlen beteg sem került kórházba vagy halt meg új típusú koronavírus szövődményeiben.

Müller Cecília azt viszont elmondta, hogy a kínai Sinopharm oltási protokollján nem változtatnak, hiába merültek fel aggályok a vakcina hatékonyságával kapcsolatban. 

Oszd meg!