Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Válaszolt az Astrazeneca: nagyon ritka mellékhatásként tüntetik fel a vérrögképződést

Tegnap az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befejezte a vérrögképződéses esetek vizsgálatát az Astrazeneca oltóanyagával oltottaknál és kimondta, hogy kapcsolat lehet az esetek és oltás között. Az Astrazeneca válaszolt: a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat, de vizsgálják a konkrét eseteket.

Közleményben válaszolt az Astrazeneca az EMA tegnapi állásfoglalására. Eszerint továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, teljesíti az előírásokat, ennek nyomán

nagyon ritka mellékhatásként tüntetik fel a vérrögképződést az alkalmazási előírásban.

Továbbá dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és az esetek mechanizmusát.

A cég emlékeztet, hogy az EMA a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja, és hogy egyik hatóság sem azonosított kockázati tényezőket (mint pl. nem, életkor) vagy más körülírható okot az eseményekkel összefüggésben. Mivel a hatóságok mindezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, a továbbiakban igen ritka mellékhatásként feltüntetésre kerül a vérrögképződés veszélye az alkalmazási előírásban.

Általánosságban mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a covid betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy

a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Idézik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnapi közleményét is, amelyben megállapítja, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható, hozzátéve, hogy célzott vizsgálatok szükségesek a pontos megértés érdekében. Ezen túlmenően a WHO is hangsúlyozza, hogy a szóban forgó vizsgált események nagyon ritkán fordulnak elő azon közel 200 millió beoltott ember között, akik Astrazeneca vakcinát kaptak világszerte.

Az EMA a tegnapi közleményében arra jutott, hogy

a vérrögösödésre és az alacsony vérlemezke-számokra a vakcina okozta immunválasz lehet az egyik lehetséges magyarázat.

Hasonló folyamat játszódik le ilyenkor, mint a heparin nevű véralvadásgátló által kiváltott egyik ritka mellékhatás (trombocitopénia) esetében. Az EMA az eredmények alapján felülvizsgálja korábbi álláspontját, de ez nem jelenti azt, hogy szerintük ne lenne biztonságos a szer használata. 

Március közepén mind több ország függesztette fel a vakcina alkalmazását, mert felvetődött, hogy mellékhatásként vérrögképződés is előfordulhat. De miután az Európai Gyógyszerügynökség akkor kivizsgálta a bejelentéseket és megállapította, hogy biztonságos a vakcina, folytatták az oltást vele. Ám március végén újra, másodszor is elkezdték országok felfüggeszteni az oltást ezzel a vakcinával, több helyen a 60 év alattiakat kivették az oltási programból. 

Borítókép: az Astrazeneca oltása (Forrás:Astrazeneca)

Oszd meg!