Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View

Tőzsdei céget vesz Mészáros Lőrinc

A tőzsdén jegyzett DM-Ker például a Bobcat munkagépek kizárólagos disztribútora. A Mészáros Csoport az építőiparban külföld fele kacsintgat.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelentette be a – nemzetközi Forbes-listára a magyar szerkesztőség becslése alapján felkerült Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó – Opus Global, hogy vételi ajánlatot tett a szintén a parketten jegyzett DM-Ker többségi részesedésének megvásárlására, amit a másik fél el is fogadott. 

A DM-Ker egyik befektetője az állami Széchenyi Tőkealapok, 14,55 százalékuk van jelenleg a társaságban. A cég többségi tulajdonosa Megyeri Sándor és Bátor Ferenc (36-36 százalékkal rendelkeznek). 

Az ajánlat értelmében az Opus leánycége, az M1 Nehézgépkezelő Kft., mint vevő részvényadásvételi szerződést és több opciós megállapodást fog kötni a közeljövőben a DM-Ker Nyrt. többségi tulajdonosaival, ennek részleteiről már tárgyalnak a felek. Az akvizíció tehát egy többlépéses tranzakciósorozat után záródik majd le. 

A 2008-ban szigetszentmiklósi székhellyel és több fiókteleppel alapított, majd 2019-ben sikeresen tőzsdére vitt DM-Ker Nyrt. jelenleg 72 munkavállalót foglalkoztat. Megrendelői elsősorban az építőiparban működő kis- és közép, illetve nagyvállalatok. A vállalat kizárólagos importőre és forgalmazója a Bobcat és Doosan márkáknak. Az DM-Ker Nyrt. tavalyi évi árbevétele meghaladta a 11,5 milliárd forintot, EBITDA-ja pedig a 800 millió forintot.

Külföldre kacsintgatnak 

Az akvizícióval az M1 Nehézgépkezelő célja, hogy a Mészáros Csoport építőipari divíziójában használt építőipari eszközök maximális hatékonyság és kapacitáskihasználtság mellett legyenek kezelve, azok cseréjét, bővítését és javítását erre specializált vállalat végezze.

Sőt, mint a közleményben megjegyzik, a DM-KER Nyrt. esetleges többségi tulajdonának megszerzése nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz is, hogy az
M1 Nehézgépkezelő nemzetközi piacokon is sikerrel pozíciót szerezzen.

A Mészáros Csoport még februárban erősítette meg a Forbesnak, hogy több szektorban is céljuk a nemzetközi terjeszkedés, ezeket részben akvizíciókon keresztül kívánják elérni. A nemzetközi terjeszkedés a csoporton belül az OTP-től igazolt csúcsbankár, Barna Zsolt feladata, vagyis valóban komoly terveik és céljaik vannak. A Stadlerral már meg is állapodtak év elején egy vegyesvállalat létrehozásáról, vasúti kocsikat fognak gyártani. 

Az Opus Global – mely a Mészáros Csoport tagja – két nagy tranzakciót is zárt nemrég. Ahogy a Forbes korábban megírta, felvásárolta a Tigáz másik felét is, és nemrég lezárta a Titász felvásárlását is, utóbbi a covid helyzet miatt tolódott. 

A Mészáros Csoport legjobban teljesítő szegmense az építőipari, ebben nagy szerepet játszanak az állami megbízások is, a mostani bevásárlás ezt erősíti tovább, ugyanakkor a Titász-Tigáz üzletekkel az energetikai portfólió is felzárkózott az építőipar mellé. 

A Mészáros Csoportba tartozik a Talentis Group is, ezen keresztül Mészáros érdekelt a patinás ZÁÉV építőipari óriásban, az Opuson keresztül pedig többségi tulajdonosa továbbra is a Mészáros Építőipari Holdingnak, ebbe szervezték össze legsikeresebb cégeit, a róla elnevezett Mészáros és Mészáros Kft-t, az R-Kordot és az RM Internationalt.   

Borítókép: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View

Oszd meg!