Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

17 óránként született egy új dollármilliárdos 2020-ban

Rekordmennyiségű dollármilliárdost „termelt” a tavalyi év: soha nem volt ennyi újonc a Forbes globális milliárdoslistáján, és az újonnan felkerülők sem voltak még soha ennyien. Magyarország Mészáros Lőrinccel és Csányi Sándorral járult hozzá a leggazdagabbakhoz, de nem ők az egyetlen magyar vonatkozásúak a nemzetközi listán.

Kedd délután publikálta az amerikai Forbes magazin szerkesztősége a legfrissebb globális milliárdoslistát. Soha nem láttunk még ilyen évet, írják, de nem a járványra gondolnak: soha nem volt még ennyi dollármilliárdos a nemzetközi listán, idén 660-nal többen kerültek fel rá, mint egy éve, így összesen 2755-en vannak, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt. Közülük 493 azok száma, akik még soha nem szerepeltek a listán, ez szintén rekord, és egyben azt jelenti

tavaly 17 óránként „született” egy új dollármilliárdos.

Az újoncok közül 210-en Kínában és Hongkongban élnek.

Jeff Bezos negyedszer is a világ leggazdagabb embere lett, 177 milliárd dolláros vagyonával, a második Elon Musk (151 milliárd dollár). Utóbbi történetével foglalkozik a magyar Forbes címlapsztorija is. 

Nem zavarja, ha kiröhögik, a messianizmussal együtt jár – na, kiről van szó?

 

Őket követi:

3. Bernard Arnault és családja / 150 milliárd dollár
4. Bill Gates / 124 milliárd dollár
5. Mark Zuckerberg / 97 milliárd dollár
6. Warren Buffett / 96 milliárd dollár
7. Larry Ellison / 93 milliárd dollár
8. Larry Page / 91,5 milliárd dollár
9. Sergey Brin / 89 milliárd dollár
10. Mukesh Ambani / 84,5 milliárd dollár

Egyéb érdekességek:

  • A listán szereplő milliárdosok 86 százaléka gazdagabb, mint egy éve.
  • A legtöbb milliárdost az Egyesült Államok adja (724 főt), Kína, Hongkong és Makaó pedig a második legtöbbet (698).
  • A leggazdagabb nő nem amerikai, hanem francia: Francoise Bettencourt Meyers és családja (L’Oréal) vagyona 73,6 milliárd dollár, a globális listán a 12. helyen szerepelnek.
  • Mackenzie Scott, Jeff Bezos exfeleségének vagyona szintén jelentős, 53 milliárd dollár: ezzel a 22., a nők között a harmadik.

Magyar milliárdosok a globális listán

Magyarország neve alatt két milliárdos szerepel, miután az amerikai szerkesztőség ismét elfogadta a magyar Forbes becsléseit:

Mészáros Lőrinc a 2035., Csányi Sándor pedig a 2378. helyen, 1,5, illetve 1,2 milliárd dolláros vagyonnal.

Az oroszországi Forbes szerkesztőségének munkájaként, de a magyar szerkesztőség közreműködésével szerepel a listán Megdet Rahimkulov és családja: Rahimkulovék vagyonbecslését az orosz és a magyar Forbes is elvégezte, összesített vagyonuk 1,7 milliárd dollár. A magyar Forbes listáján a magyar állampolgársággal nem rendelkező Megdet nem szerepel, fiai viszont igen, Rahimkulov Timur vagyonát 257, Ruszlánét 240 milliárd forintra becsültük idén februárban (ezzel mindketten a top 10-ben vannak). Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként érkezett Magyarországra a rendszerváltás után, tíz éve költözött vissza Oroszországba. A globális listán a család az 1833. helyet érte el.

A magyar száramzású milliárdosok közül 25 milliárd dolláros vagyonával Péterffy Tamás szerepel a legelőkelőbb helyen, ő a globális listán 65. A 90 éves Soros György csupán a 288., becsült vagyona 8,6 milliárd dollár. Ő hosszú évekig ott volt az élbolyban, de vagyona nagy részét alapítványokba szervezte ki pár éve – jogilag ezek az eszközök nem számítanak a személyes vagyonába. 

A Forbes globális listája itt böngészhető, a real-time verzió pedig ide kattintva érhető el. A magyar szerkesztőség által összeállított 50 leggazdagabb magyar lista itt olvasható.

Elon Musk felemelkedéséről, a Wall Street beléfektetett bizalmáról és a legrázósabb tweetjeiről az áprilisi lapból tudhatsz meg többet. A magazinba itt tudsz belelapozni:

Borítókép: Kép: Twitter // Jeff Bezos

Oszd meg!