Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soha sem volt még ennyi vagyona a leggazdagabb magyarnak

Ma jelent meg a legfrissebb Forbes, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával. Ugyan egy aktuális kormányrendelet miatt visszaesett a termelőcégek értéke, a legvagyonosabb magyaroknak volt a 2020-asnál sokkal rosszabb éve is. A termelőkapacitások az első hullám alatt bevezetett megszorítások mellett épültek vissza, az exportra dolgozók pedig külön jól jártak a forint gyengélkedésével. A járvány ugyanakkor azt is megmutatta: a bajban a kapcsolati tőke bármi mást felülír. Jól látszik ez abból is, hogy az elit szállodái hamarabb és több támogatást kaptak, mint az abban (már nem) dolgozók.

A Forbes 2021. februári címlapja.

A Forbes 2021. februári címlapja.

 

Az élen továbbra is Mészáros Lőrinc áll (a teljes lista itt böngészhető). A felcsúti dollármilliárdos válása lezajlott, a vagyonosztozkodás vita nélkül megtörtént. A Mészáros Csoport továbbra is hasít az építőiparban, az energetikában továbbra is komoly kapacitásokkal rendelkezik, terjeszkedik a médiában, agráriumban és az élelmiszeriparban, miközben az osztalékból származó vagyon továbbra is jelentős.

Ásványvízkirály lett Mészáros Lőrinc

2020 sem volt rossz éve Mészárosnak, tőzsdei befektetőcége, az Opus Global ugyan komolyan megérezte a járvány első, tavaly tavaszi hullámát, de szépen lassan korrigált az árfolyam. A csoport turisztikai kitettsége komoly, de a szállodafelújításokat célzó államilag finanszírozott Kisfaludy-program egyik nagy nyertese épp az Opus kötelékébe tartozó Hunguest Hotels lett a megítélt 17,7 milliárdos támogatással. 

A Mészáros Csoport fókusza a külföldi terjeszkedésen van: a csoport lapzártánk után jelentette, hogy a svájci Stadlerrel vegyes vállalatot hoz létre, vasútikocsikat fognak gyártani.

Mészáros Lőrinc érintett a jelenleg zajló legnagyobb üzletekben is, melyekben az állam mind jelen van: Paks II., Budapest-Belgrád vasútvonal és az MKB-Takarékbank-Budapest Bank összeolvadása. 

Csányi Sándor OTP-jének árfolyamát is komolyan megütötte az első hullám, ráadásul a kormány gazdaságvédelmi lépései közt elsőként jelentette be a hiteltörlesztési moratóriumot. Az OTP-vezér agrárbirodalma, a Bonafarm töretlenül terjeszkedik, újabb üzemek építésével bővíti kapacitásait.

Fotó: Krasznai Zoltán

Csányi Sándor, OTP-vezér. Fotó: Forbes archív / Krasznai Zoltán

A hazai labdarúgó szövetséget (MLSZ) vezető Csányi maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, de a 2020-as év valószínűleg így is kedves emlékként marad meg emlékezetében: a Fradi a Bajnokok Ligája csoportkörében volt érintett, vagyis egymást követő második évben jutott be egy nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, a magyar válogatott pedig ismételten kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra, így – legalább is a jelenlegi tervek szerint – hazai közönség (?) előtt játszhat a csapat a Puskás Arénában a nyáron. 

Mészáros és Csányi vagyonbecslését az amerikai szerkesztőség elfogadta, ők eddig is fent voltak a dollármilliárdosok között, a magyar szerkesztőség adataival frissítik majd a nemzetközi listát. 

Veres Tibor először fért fel a dobogóra – a vagyongyarapodás nála egyértelműen annak köszönhető, hogy

számos piacon tudott régiós szinten is terjeszkedni.

A lengyel Echo Investment többségi részesedésének felvásárlásával a Wing komoly régiós pozíciókat szerzett, a friss üzleti beszámolókból is az látszik, nagy üzlet volt a bevásárlás.

Erre az üzletre még itt is felkapták a fejüket – a lengyel ingatlanpiac pörög, és a magyarok sem maradnak ki belőle

Márciusban újabb tíz százalékot vásároltak a vezető lengyel ingatlanos cégből, részarányuk így 66 százalékra nőtt. A Wing Magyarország legnagyobb ingatlanos cége, többek között az ő tulajdonukban van – és üzemeltetik is – az ország legnagyobb irodaháza, a népligeti Telekom-székház.

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa. Fotó: Wallis

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa. Fotó: Wallis

A mobilitási piacon a tőzsdén is jegyzett Autowallis szintén sok régiós piacon tudott megjelenni. 

Stratégiai cégek, kulúr-TAO: két új top milliárdos is van a listán 

A listán először szerepelnek a Rahimkulov testvérek, a Mol és az OTP nagytulajdonosairól a G7 írt cikksorozatot. Az orosz-magyar kettős állampolgárok régóta Magyarországon élnek, az amerikai Forbes eddig édesapjuk neve alatt számolta el vagyonukat (ő szintén sokáig élt Magyarországon), a nemzetközi listán most is szerepel. Az orosz és az amerikai szerkesztőséggel egyeztetve úgy döntöttünk, a testvérpárnak a magyar listán külön is helye van, hiszen két, stratégiai fontosságú magyar cég nagytulajdonosai, másrészt érdekeltségeik komoly haszonélvezői voltak az ún. kultúr-TAO támogatások rendszerének is. 

Országkockázat

Megmozgatta a listát a bevezetőben említett ideiglenes kormányrendelet, amit egyszer már meghosszabbítottak. Az ún. Palkovics-kontroll nyárig marad: külföldi cégek csak akkor szerezhetnek tulajdonrészt magyar vállalatokban, ha arra a Palkovics László vezette innovációs tárca rábólint. Miközben a kormány célja, hogy a külföldi (ellenséges) felvásárlásokat meggátolja, örvendetes, maga a rendelet meglehetősen széles körben érinti a magyar társaságokat és nem átlátható maga a döntési folyamat, meglátásunk szerint ez az eltúlzott piaci beavatkozás leértékeli a magyar cégeket, mivel a piacról kizárja a külföldi tőkeerős szereplőket is, nem beszélve a jogi bizonytalanságról.

Emiatt a Forbes diszkontot alkalmazott, mivel abból indulunk ki, hogy ezeket a cégeket most alacsonyabb áron tudnák értékesíteni a tulajdonosaik (az elmúlt két hónap adatai alapján a korábbi diszkontrátát 15 százalékra mérsékeltük). Ahol a vagyon csökkent, leginkább emiatt. Újdonság ugyanakkor, hogy az állami megrendeléseknek erősen kitett cégeket nem EBITDA, hanem eszköz alapon értékeltük fel (azokat a társaságokat értintette, ahol az elmúlt három évben elnyert közbeszerzések összege meghaladta az árbevétel 80%-át). 

A nagy bankbiznisz

A kormány ugyanakkor beállt egy másik üzlet mögé: az állam által visszavásárolt Budapest Bank is része a Takarékbank és az MKB összeolvadásának, amivel Magyarország második legnagyobb bankja jön létre, a 740 milliárdos tranzakció folyamatban van – és újabb milliárdosokat adott a Forbes listájára is.

Tovább gyarapodott a vagyona Jellinek Dánielnek, aki a februári szám címlapsztorijában

nemcsak a reptérrel kapcsolatos terveiről beszél, de többek között új, építészeti csemegével csábítaná Budapestre a turistákat. 

A reptérre hajtó Jellinek bekebelezheti az egykori kamionkirály cégét is

Ennyi 200 milliárdosunk se volt még 

A 200 milliárdosok klubja még soha nem volt ilyen nagy, a 100 milliárdosok közé pedig visszatért Bige László, a műtrágyakirály ugyan komoly vádakkal néz szembe, de legnagyobb cége, a Nitrogénművek eredményei folyamatosan javulnak

A járványhelyzetre való tekintettel a cégek később is leadhatták a beszámolóikat a szokásos május végi határidő helyett – emiatt a Forbes nem december végén, hanem a februári számában jelentette meg legfrissebb listáját a leggazdagabb magyarokról. 

Olyanra se volt még példa, hogy az 50 leggazdagabbról szóló listánk csupán 49 elemű legyen, de egy tavaly meghozott, és még mindig érvényben lévő ideiglenes bírósági ügy miatt ez a nap is eljött. Az ügy a bíróságon fog eldőlni, harcolunk az igazunkért – jogi képviseletünket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el. 

A rangsort itt lehet böngészni, a teljes lista a friss lapszámban. 

A Forbes legfrissebb száma a listával és Jellinek Dániel portréjával már az újságárusoknál. 

 

Oszd meg!