Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészárosék tényleg megvették a teljes Tigázt, az Opus nyomul az energetikában

Az Opus Global Nyrt. 49,57 százalékos részesedést szerzett a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben, így a teljes vállalat hozzájuk került, mivel a Tigáz másik felét már korábban megszerezték. Ezzel Magyarország legnagyobb földgázelosztó cége – amely az ország területének közel felét látja el földgázzal – lett a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc családjához köthető Opusé. 

Az adásvételi szerződést csütörtökön  írták alá a svájci központú, de többségében magyar tulajdonú MET csoporttal, amelytől az MS Energy Holding AG 50 százalékát vette meg az Opus, így jutva a Tigáz csaknem 50 százalékos részesedéséhez. 

A Forbes.hu korábban egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy az Opus a Tigáz teljes részvénycsomagját megvenné, a most bejelentett tranzakcióval ez meg is valósult.

A tőzsdei befektetési holdinghoz tartozó Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap még 2019 nyarán szerzett tulajdonrészt az addig 99,14 százalékban a MET Csoporthoz tartozó Tigáz Zrt-ben. Egészen pontosan a tőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. az MS Energy Holding AG-ban 50 százalékos közvetlen részesedést szerzett egy tőkeemeléssel, amely révén végül 49,57 százalékos közvetett tulajdonrészhez jutott a Tigáz Zrt.-ben. 

Feltöltik a kiürült energetikai portfóliót

A most bejelentett tranzakcióval a Tigáz teljesen a Mészáros Csoporthoz kerül.

A Tigáz  több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltet, a társaság megvásárlásával az Opus Global Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén. A portfólió a Mátrai Erőmű eladásával ürült ki. 

A Tigáz az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá a cégcsoport eredménytermelő képességéhez.

Stratégiai céljuk, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljanak

– mondta Dzsubák Attila Zsolt, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója.

A Tigáz 2019-es árbevétele 32 milliárd, üzemi eredménye 6,7 milliárd, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forint volt. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság

ezt követően Opus Tigáz Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Bár a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc, és felesége, Kelemen Beatrix Csilla tavaly elváltak,  a csoport továbbra is erősen a család kontrollja alatt maradt, az ex feleség részvényeit pálduál a gyerekek kapták meg. Az Opus Global Nyrt.-t igazgatótanácsának elnöke is a milliárdos lánya, Mészáros Beatrix, aki a legbefolyásosabb magyar nők Forbes-listájára is felkerült nemrégiben: a tavalyi 7. helyről idén a harmadikra ugrott.

Emlékeztetnek arra is, hogy az Opus Global Nyrt. 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) részvénycsomagjának megvásárlására.

A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, amely cégen keresztül  tulajdonolja majd a tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a Tigáz, mind a Titász az Opus eszközportfóliójának eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez.

A tranzakciók zárását követően az Opus Global Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik.

Oszd meg!