Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Taun Stewart // Unsplash

A Teslák tényleg jobban tudnak vezetni, mint a sofőrjük?

A Tesla szerint az önvezető technológiája biztonságosabbá teszi a vezetést, de a céget perlő családok szerint inkább öl.

Elon Musk, a Tesla CEO-ja januárban beszélt arról, hogy reméli, a technológia idén már meghaladja megbízhatóságban az emberi sofőröket, cége pedig nagy profitot vár az önvezető technológiától, de a félautomata vezetési rendszer által okozott több baleset miatt az amerikai Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatósága (NHTSA) eddig több mint két tucat vizsgálatot is indított.

Most egy kaliforniai család perli Musk cégét, mert 15 éves fiuk egy önvezető Teslával való ütközés miatt halt meg. A fiú és apja egy focimeccsről tartott haza, amikor a Teslával ütköztek. A tinédzser biztonsági öve a rendőrségi jelentés szerint nem volt bekötve a baleset idején. Az ütközéskor kirepült az apja Fordjából és életét vesztette – írja a The New York Times.

A család most beperli a céget, de nem ők az egyetlenek, akik a technológia miatt haltak meg. Az NHTSA júliusban közzétett adatai szerint 2016 óta legalább tíz ember veszítette életét egy Tesla autó miatt. Legutóbb áprilisban esett 5,6 milliárd dollárt Elon Musk vagyona miután Houstonban ketten meghaltak egy önvezető autóban.

Kép: Roberto Nickson // Unsplash
Sokan nem bíznak a Tesla önvezető funkciójának biztonságában. Kép: Roberto Nickson // Unsplash

A Tesla szerint sok sofőr figyelmen kívül hagyja, hogy a cég ajánlásai szerint amikor autópilótára kapcsolják a kocsit, akkor is figyelniük kellene az útra. Pont így lehetne kiküszöbölni azokat az eseteket, amikor az önvezető autó nem vesz észre egy akadályt. Ennek ellenére rengeteg olyan videó kering online, amin az látszik, hogy amíg a Tesla vezet, addig az utasok instagramoznak vagy olvasnak.

Az eddigi vizsgálatok alapján azonban a cég rendszere nem monitorozza megfelelően a járművezetőket, ha leveszik a szemüket az útról.

Mi történik Elon Musk 7 milliárd dolláros németországi gigaüzemével?

Borítókép: Taun Stewart // Unsplash

Oszd meg!