Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közel hatmilliárd dollárt zuhant Elon Musk vagyona a halálos Tesla-baleset következtében

Nagyot esett a Tesla részvénye a hétvégi, két emberéletet követelő autóbaleset után. Musk vagyona 5,6 milliárd dollárral lett kevesebb. 

Szombat este hajtott neki egy fának egy Tesla autó az Egyesült Államok-beli Houstonban, a balesetben a jármű mindkét utasa meghalt. A Tesla S Model egy kanyarban sodródott ki, az autót a hatóságok előzetes vizsgálatai szerint nem vezette senki – így a hírek sokáig a Tesla önvezető szoftverét emlegették a baleset egyik lehetséges okozójaként. Ennek a hatása mutatkozott meg a tőzsdén:

voltak pillanatok, amikor a pénteki 750 dolláros magaslatból a részvényár hétfőn 691 dolláros mélységbe zuhant a NASDAQ-on.

Emiatt csökkent jelentősen Musk vagyona is, aki még a tegnapi 174 milliárdos Forbes-becsléssel így is a világ harmadik leggazdagabb embere.

Nem ez az idei első Tesla-zuhanás

A technokirály várhatóan csak legyinteni fog a saját vagyona ugrándozására, a befektetők azonban félve követik a Tesla-árfolyam minden mozzanatát. A cég legutóbb márciusban zuhant nagyot, Joe Biden gazdaságélénkítő csomagjának bejelentése után: akkor közel 300 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből a vállalat. 

Többen szkeptikusak a Tesla önvezető funkciójának biztonságával kapcsolatban. Fotó: Bram Van Oost // Unsplash

A volatilis árfolyammozgás ellenére a szakértők is kénytelenek elismerni, hogy

Musk cége kilépett a bizonytalanból, biztosan megmarad, és megkerülhetetlen lesz

írtuk áprilisi címlapsztorinkban. 

Twitteren cáfolt rá az autopilóta funkció hibáztatására

A tőzsde árazása elsősorban a negatív PR-áradatra reagált: a baleset után újra felerősödtek a Tesla önvezető funkciójának szkeptikusai is, nem teljesen oktalanul.

A félautomata vezetési rendszer által okozott több baleset miatt az amerikai Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatósága (NHTSA) több mint két tucat vizsgálatot is indított, és tegnapi bejelentése szerint a hétvégi texasi karambolt is felveszi a listájára.

A hatóságok szerint ugyanis a két, 59 és 69 éves férfi közül egyik sem vezetett: egyikük az anyósülésen, másikuk pedig az autó hátuljában ült. 

Musk – aki korábban már többször kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatosan, hogy egy-egy Tesla baleset aránytalanul nagy hírverést kap a médiában –  Twitterén cáfolta azt, hogy a vállalat önvezető szoftvere lett volna a hibás:

„A kinyert adatok alapján az Autopilot nem volt engedélyezve, és ez az autó nem vásárolt FSD-t (Full Self-Driving Computer, a Tesla önvezető szoftvere – szerk.) Továbbá a standard Autopilot funkció bekapcsolásához sávvonalak szükségesek, amik ezen az utcán hiányoztak.”

Oszd meg!