Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Hiába a növekvő törlesztőrészletek és futamidők, mégis sokan maradtak a moratóriumban

Hiába mutatott elrettentő számokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról, hogy az egyébként ma törleszteni tudók számára mekkora többletterhet jelenthet a fizetési moratóriumban maradás, a money.hu körkérdéséből kiderült: az elmúlt hetekben a legtöbb banknál nem ugrott meg a kilépők száma.

A money.hu azt írja, a pénzintézetek döntő része szerint egyelőre nem gyorsult fel a törlesztési moratóriumból való kilépések száma annak ellenére sem, hogy az MNB többször is felhívta az adósok figyelmét arra,

hogy a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg.

Nem rohamozták meg a bankokat

A money.hu kérdésére csak az UniCredit Bank és a Budapest Bank jelezte azt, hogy az elmúlt hetekben a lakossági ügyfélkörben a szokásosnál nagyobb csökkenést tapasztalnak a moratóriumban lévő hitelállományban. Ám míg az UniCreditnél ezt összefüggésbe hozták az MNB moratóriummal kapcsolatos gyakori figyelemfelhívásaival, a Budapest Banknál ezt inkább azzal magyarázták, hogy a bank maga is megkeresi ügyfeleinek egy részét, hogy felhívja a figyelmüket arra, hogy éljenek a moratóriumból való kilépés lehetőségével.

Bár az OTP Bank egyetért az MNB figyelemfelhívásával, hogy akinek lehetősége van az lépjen ki a moratóriumból és csak az éljen tovább a lehetőséggel, aki valóban rászorul, az elmúlt időszakban nem tapasztaltak nagyobb számú érdeklődést az ügyfelek részéről.

Nem látnak az elmúlt hetekben komolyabb változást a moratórium alóli kijelentkezések számában a CIB, K&H, az MKB, a Raiffeisen és a Takarékbanknál sem.

Hosszabbodó futamidők, emelkedő hitelteher

A jegybank Ssabilitási jelentéséből ugyanakkor kiderül, hogy a fizetéskönnyítő lehetőség további igénybevétele a nem rászorulóknak igen komoly többletterhet jelent majd. Az MNB szerint

közel 20 százalékkal, 3 millió forinttal nő meg majd annak az adósnak az összes tartozása, akinek még 20 évnyi törlesztése lenne hátra, hogy kifizesse 15 millió forintnyi, 5 százalékos kamatozású lakáshitelét, ám úgy dönt, hogy 2022. június végéig a moratóriumban marad.

Ráadásul ez az adós – ha nem vállal előtörlesztést – akkor 2036 helyett 2041-ben fejezheti majd be hitelének törlesztését. Nála is rosszabbul járhat az a 15 százalékos kamatozású, 1,5 millió forintos személyi kölcsön tartozással bíró ügyfél a jövő júniusi hosszabbítással. Neki a további moratóriumban töltött hónapok után a teljes hitelterhe közel 62 százalékkal, 927 ezer forinttal emelkedik meg. Miután pedig a szabályok szerint a törlesztőrészlet a moratórium után nem emelkedhet, a példában szereplő ügyfél 2028 helyett 2033-ig fizetheti majd havonta a törlesztést. 

Az MNB adatai szerint tavaly év vége óta 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni, de 1,3 millió kölcsönt még mindig nem törlesztenek. 

 A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép fotó: Edgeplorer / 123RF

Oszd meg!