Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
Fotó: Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
rövid hír

Fontos üzenet Matolcsyéktól: aki teheti, lépjen ki a hitelmoratóriumból

Forbes
2021. június 28. 3 perc olvasás

A járvány okozta gazdasági válsághelyzet kialakulásakor a törlesztési moratóriumba való belépés, a krízis elmúltával az adósok jövedelemtermelő képességének visszaszerzésével a fizetési stopból kilépés a racionális döntés – írja a jegybank közleménye. Az MNB az elmúlt közel másfél évben folyamatosan és következetesen az ügyfelek számára élethelyzetük és anyagi szempontjából legkedvezőbb megoldást javasolja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a törlesztési moratórium kapcsán küldött friss üzenet – aki anyagilag megteheti, célszerű minél hamarabb folytatnia a törlesztést – összhangban áll a fizetési stoppal kapcsolatos eddigi jegybanki kommunikációval, írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében a jegybank.

Miért mondta az MNB eddig, hogy jó ötlet a moratórium?

Az MNB az elmúlt közel másfél évben az egészségügyi, és nyomában gazdasági válsághelyzetnek megfelelő, s a fogyasztók számára anyagilag legelőnyösebb megoldást javasolta-javasolja a témában. Emellett a jegybanki fogyasztóvédelmi kommunikációja a moratóriumról nyilvánvalóan a jogalkotó által aktuálisan megszabott (esetleg hosszabbított) időkerethez és feltételekhez is kötődik.

A moratórium a járvány felfutó szakaszában, egészségügyi és munkalehetőség szempontjából kiszolgáltatott családok százezreinek jelentett hatékony és átmeneti válságkezelő megoldást, írja az MNB. Hangsúlyozzák: a racionális lépés a járvány első jó egy évében – Magyarországon és szerte az Európai Unióban is – a moratórium bevezetése volt. Mint írják, a pandémia súlyosságát, a vakcinák kifejlesztését, a hatékony hazai egészségügyi válaszlépések tempóját, s mindezek alapján a lakosság jövedelmi-törlesztési helyzetének alakulását jelentős mértékű bizonytalanság övezte, így a hitelek bedőlésének megelőzése, a munkahelyek és a családok jövedelmének megtartása indokolta az adósok belépését a moratóriumba.

Megváltozott a helyzet: feleslegesen nő a futamidő

Mostanra viszont a járvány harmadik hullámának végével, az emelkedő átoltottsággal és gazdaság gyors újranyitásával a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatják a kockázatok.

Az, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összegük a bank felé.

Gondolhatunk erre az amúgy is aktuális egészségügyi hasonlatként is: egy-egy gyógyszer szükség esetén, a megfelelő időtávon hasznos és szükséges, a betegségen túlmutató időszakon történő alkalmazása viszont a hasznokat meghaladó káros mellékhatással járhat – von párhuzamot a jegybank.

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be az MNB 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit még a járvány első hullámát követően – tavaly tavasszal.