Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tierra Mallorca / Unsplash

Mennyibe kerül, ha nem fizetjük a nyaralás alatt a hiteltörlesztőt?

Ismét meghosszabbodik a hitelmoratórium Magyarországon – jelentette be  a magyar kormány csütörtökön. Érdemes ugyanakkor figyelni, mert minél tovább maradunk a moratóriumban, úgy emelkedik a bank számára visszafizetendő összeg.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy meghosszabbítja az elvileg 2021. június 30-án kifutó hitelmoratóriumot, amit a kormány még 2020 márciusában azért vezetett be, hogy enyhítse a koronavírus-járvány társadalomra gyakorolt hatását.

A moratórium időszaka alatt a hiteleket ugyan nem kell törleszteni, a fennálló tartozásra azonban a kamat továbbra is ketyeg,

az így összegyűlt összeget a moratórium végét követően, a hitel fennmaradó időszaka alatt, egyenlő részletekben kell havonta visszafizetni.

A szabályozás szerint a törlesztőrészlet nem nőhet meg a moratóriumot követően, azaz a hitelek futamideje nőni fog és több ideig van az adósnál a bank pénze. Ennek eredményeként a moratórium alatt összegyűlt összegnél nagyobb mértékben nő majd a teljes visszafizetendő összeg.

Ijesztő, hogy alakulhat a hitelmoratórium vége

Mennyi az annyi?

A csütörtökön bejelentett intézkedés már múlt héten kiszivárgott. A Bank360 akkor kiszámolta, hogy mennyibe kerül majd, ha egy adós a moratórium hatálya alatt tartja a szerződését augusztusig.

Példájukban egy 2019 júniusában felvett 10 millió forintos lakáshitelt vettek alapul. A kölcsön kamata 4,75 százalékos volt a felvételkor, havi törlesztője pedig 64 622 forint. Ez a kamatok, valamint egyéb körülmények változatlansága mellett azt jelentette, hogy előreláthatólag 20 év alatt 15,5 millió forintot kellett volna visszafizetni.

Ezzel szemben, ha 2020 márciusában a hitelfelvevő élt a kínálkozó lehetőséggel, és megszakította a törlesztést, akkor ennél biztosan többet kell majd a végén fizetnie.

Hogy mennyivel többet, az attól függ, hogy mikor folytatja vagy folytatta a törlesztést.

A moratórium eredetileg 2020. december 31-ig tartott volna. Ha valaki másnaptól folytatta a hitel törlesztését, akkor a már említett konstrukció esetében 370 ezer forintnyi kamat gyülemlett fel a moratórium tartama alatt. A hitel futamideje – a moratórium időszakát nem számolva – 9 hónappal emelkedett, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15,5 millió forintról 16,1 millió forintra nőtt.

Ha a fenti hitel törlesztését továbbra sem kezdték meg, akkor

a futamidő már kilenc helyett 15 hónappal, a teljes visszafizetendő pedig 540 ezer forint helyett 930 ezer forinttal emelkedett meg.

Augusztus végéig marad a moratórium, jövő júniusig nem fizetünk

A csütörtöki bejelentés alapján augusztus végéig mindenki maradni fog a moratóriumban, amennyiben nem kéri a bankjától a törlesztés folytatását. Ebben az esetben a további két hónap szüneteltetésnek köszönhetően a teljes futamidő (a moratórium időszakát továbbra sem számolva) 17 hónappal, a teljes visszafizetendő pedig 1,1 millió forinttal emelkedik az eredetileg tervezett kondíciókhoz képest.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány azt szeretné, ha a moratórium időszaka augusztus 31-et követően is folytatódna, igaz,

nem automatikusan mindenkinek, csak azok számára, akik benne szeretnének maradni.

Kép: Tierra Mallorca / Unsplash

 

Oszd meg!