Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

14 ezer PCR-tesztből két pozitív eset eddig a budapesti Eb-n

Jelenleg is zajlik a budapesti úszó Európa-bajnokság, ahol a magyar csapat szépen gyűjtögeti az érmeket. Az egészségügyi csapatot Merkely Béla vezeti. 

Eddig 14 ezer PCR-tesztet végeztek el a budapesti vizes Európa-bajnokságon (Eb) – többek között erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora, az esemény 350 fős egészségügyi csapatának irányítója pénteken az M4 Sport Sporthíradójában. A várakozásoknál is jobban alakulnak a dolgok – értékelte az eddigi napokat a szakember.

A rendezvényre egy ún. buborékot hoztak létre, szigorúan szabályozzák, ki meddig léphet be, a legbelső buborékban maguk a versenyzők vannak a Duna Arénában zajló eseményen. A buborékba összesen 3700 ember mehet be, és nem először csinál ilyet a Semmelweis Egyetem, ez a 14. ilyen alkalom. 

PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon
PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon

Intelligens buborékkal védik a nagy sportrendezvényeket 

A koronavírus-járvány alatt megtartott sportversenyek alatt gyakorlat lett az ún. buborékok megszervezése, amelynek lényege, hogy szigorúan ellenőrzik, egy adott versenyhelyszínen ki és meddig mehet be, így kerülik el, hogy fertőzött személy jusson a sportolók közelébe. A leghosszabb eddigi ilyen buborékot tavalyi NBA szezon végén hozták össze, ami mentálisan is megviselte a kosárlabdázókat, a legnagyobb ilyen logisztikai bravúrt majd Tokióban, az olimpián kell összehoznia a szervezőknek. 

A budapesti úszó Eb-re nem sokkal a verseny előtt választották ki közbeszerzésen, ki építse ki az intelligens buborékrendszert, a megbízást a SOTE nyerte el félmilliárd forintért. 

A budapesti foci Eb lesz a következő nagy sporteseményünk, nyáron a Puskás Arénában négy meccset rendeznek majd, a tervek szerint teltház előtt, csak védettséggel rendelkezők léphetnek majd a stadionba, vagyis itt nem fogják használni a buborékot. 

Oszd meg!