Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
rövid hír

Kitart az orosz atom mellett a kormány, Szijjártó Isztambulba ment tárgyalni az Roszatommal

Forbes
2022. május 05. 2 perc olvasás

A Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszter, továbbra is az orosz cégben gondolkozik a magyar kormány Paks 2 kapcsán.

Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése, a Roszatom pedig képes a beruházás végrehajtására, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek, miután Alekszej Lihacsovval, a Sberbanktól március végén a  a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc résztulajdonában levő MKB Bankhoz vándorló Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban. A miniszter elmondása alapján a tárgyaláson a Roszatom vezetői biztosították Magyarországot arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a beruházás végrehajtására. Szijjártó szerint a magyar atomenergia-hivatal most vizsgálja azokat az engedélykérelmeket, amelyeket beadtak, és azt követően, hogy ezeket megkapják, az erőmű építési munkálatai a következő fázisba léphetnek.
„A nukleáris erő, az atomerőmű két új blokkjának megépítése Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági, nemzetstratégiai érdekeit szolgálja, az Magyarország energiaellátását biztosabbá és kiszámíthatóbbá fogja tenni” – jelentette ki a külügyminiszter. Szijjártó szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy minél nagyobb mértékben önellátó tudjon lenni az energiatermelés tekintetében, és ehhez kapacitásokra van szükség, a legnagyobb sajátenergia-előállítási kapacitás lehetőségét pedig az atomenergia jelenti.

Szijjártó mai kijelentése azért fontos, mert az orosz–ukrán háború kitörése óta bizonytalanná vált, hogy a Roszatom építi-e majd Paks 2-t, a mostani találkozó után tett nyilatkozata alapján azonban a magyar kormány még mindig az orosz óriásban gondolkozik.

A magyar kormány bizalmában nem osztozik mindenki, március végén Paks 2 „testvérének”, a Hanhikivi 1 atomerőműnek a finn kormány megálljt parancsolt.