Üzlet

Orbán: megvan rá minden remény, hogy legyen saját vakcinánk

Forbes
2021. október 15. 2 perc olvasás

Ha péntek reggel, akkor a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök fejti ki gondolatait. A kormány továbbra is a vakcinákra és az oltakozásra teszi fel a járvány elleni védekezést. 

Egyéb politikai témák és a szokásos harcias retorika mellett a kormányfő beszélt a járványügyi védekezésről, aminek aktualitást ad, hogy folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma itthon is, a héten először tegnap léte át a lélektani 1000 fős határt az új fertőzöttek száma a negyedik hullámban. 

A kormányfő azt mondta, a harmadik oltás felér egy életbiztosítással, és azzal, hogy a hétvégén ő maga is beadatja, igyekszik jó példával elöl járni.

Orbán elárult egy adatot is, miszerint Magyarországon az oltottként megbetegedők aránya 1 százalék alatt van.

Szóba került a magyar lakosság számára neuralgikus tényező: a maszk is. Orbán azt mondta, mindig van nála, és ha úgy érzi, például tömegben, akkor fel is veszi. Ezzel együtt ráerősített arra a kormányzati retorikára újfent, hogy a maszk nem véd meg a vírustól, csak az oltás.

Tömegben a kormányfő is felveszi a maszkot. Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Miközben számos, átoltottságban nálunk jobban álló országban, legalább zárt terekben kötelező a maszk, és magyar tudósok is rendre felhívják rá a figyelmet, hogy az oltottaknak is érdemes lenne hordaniuk, mert azzal lassítható a járvány terjedése.  

Van elég orvos, lélegeztetőgép és vakcina 

Orbán azt mondta, nyáron az ország felkészült a negyedik hullámra, ami „lassan bekerít minket”, utalt az egyre aggasztóbb romániai helyzetre (innen Magyarország betegeket is átvesz). Van elég orvos, lélegeztetőgép, vakcina, hangsúlyozta. 

„Minden reményünk megvan rá, hogy legyen saját vakcinánk” – mondta a kormányfő, de egy focis példával élve azt is hozzátette, „idegesíti, ha valaki a meccs 67. percében elkiabálja a végeredményt”.

A debreceni oltóanyaggyár épül, itt elölt víruson alapuló vakcinát lehet majd gyártani (ilyenek a kínai oltások is), de a héten kiderült, hogy még idén megkapjuk az oroszoktól a Szputnyik gyártásához szükséges, ennél modernebb technológiát, és készülhetnek majd vektorvakcinák is Debrecenben (ezek valamivel ellenállóbbak a vírus új variánsaival szemben).