Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

konténer rendelő_ forbes_koronavírus_ fotó: PID/David Bohmann

Magyar Orvosi Kamara: ezzel a négy lépéssel csökkenthető a koronavírus terjedése

Újra száz fölött a koronavírus miatt lélegeztetőgépen lévők száma, és az elmúlt öt hónap legtöbb új fertőzöttjét regisztrálták a mai nap során. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint pár intézkedéssel elkerülhető, hogy az esetszámok és a halálozások még inkább megugorjanak.

A magyar kormányzati járványügyi adatszolgáltatás hivatalos honlapja szerint nagyot ugrott a héten az új fertőzöttek száma is, egy nap alatt 1141 új fertőzöttet találtak, ami az elmúlt öt hónapban a legrosszabb hétköznapi adat. 

Már a nyár végén emelkedtek a koronavírusos esetszámok, ez a tendencia azóta is folytatódik, súlyosbodik. Az új, delta variáns a korábbi mutációknál gyorsabban és agresszívebben terjed. Az európai országok tapasztalata megmutatja, hogy a járvány negyedik hulláma elsősorban az oltatlanokat érinti – írja a MOK a honlapján.

Az oltásellenes biosztanártól az elfelejtett maszkig – a negyedik hullám ott van az iskolákban (is)

Iránymutatás négy lépésben

A Magyar Orvosi Kamara szerint az alábbi négy javaslat együttes alkalmazásával nagymértékben csökkenthetjük a vírus terjedését.

  • Továbbra is az oltás az első számú védekezési eszköz a vírussal szemben. Az oltás felvételével jelentősen csökken a koronavírus fertőzések és halálozások száma.
  • Zárt térben mindannyian kifejezetten ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, ezért zárt terekben, mint például boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben továbbra is viseljünk maszkot. Az influenzajárvány ideje is közeledik, a kétféle kórokozó együttes jelenléte különösen fontossá teszi ezt az egyéni védekezést. A Covid fertőzés ellen viselt maszk az influenza ellen is véd.
  • Lehetőleg tartsunk legalább két méter távolságot embertársainktól.
  • Figyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra!

A MOK szerint fontosak az egyéni lépések, ugyanakkor úgy vélik, a járvány terjedésének megakadályozásához kormányzati intézkedésekre is szükség van, például a védettségi igazolvány kiterjedt használatát illetően. A szolgáltatási szektor résztvevőit ugyanakkor arra kérik, hogy amennyiben van rá lehetőség, használják a figyelemfelhívó táblákat, hogy segítsék a járvány megfékezését.

Az EMMI is szigorít

Korábban írtuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) változtatott a szeptemberi tanévkezdéskor kiküldött intézkedéseken. Korábban a koronavírusból felgyógyultak és az oltottak nem minősültek kontaktszemélnyek, és a karanténkötelezettség rájuk nem vonatkozik. Ez most megváltozott.

Egy pontban változtattak az iskolákra vonatkozó karanténszabályon

A Népszava a minisztériumnak küldött kérdésére azt a választ kapta, hogy az igazolt fertőzöttekre (akár diákról, akár iskolai dolgozókról van szó) akkor is érvényes a tíz napos karantén, ha az illető fél éven belül átesett a betegségen, vagy megkapta az oltást.

Fotó: PID/David Bohmann

Oszd meg!