Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyártani fogjuk a Szputnyik vakcinát, még idén megkapjuk a technológiát

Létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Az MTI szerint a tárcavezető a Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalását követően kijelentette: Magyarország kifejezetten jól járt azzal, hogy magas szintű egészségügyi együttműködést alakított ki Oroszországgal. Mint mondta, a kormány ennek köszönhetően vásárolhatott egymillió ember egészségének és életének megóvásához szükséges vakcinát, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy tavasszal Magyarország folytatta le a leggyorsabb oltási kampányt Európában. (Igaz, ez az előny mára elolvadt, és az akkori jó számokhoz az is kellett, hogy a 60 felettiek esetében kevésbé hatékony kínai vakcinával sok időst is beoltottak.) 

A Szputnyik gyártása Oroszországban.

„Most megállapodtunk abban, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatos együttműködést új, magasabb dimenzióba léptetjük” – jelentette be Szijjártó miután politikai megegyezés született a Szputnyik gyártásához szükséges technológiatranszfer idei lebonyolításáról. Kiemelte, hogy az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából, és ezáltal globális piacra lépéséből.

Meglehet a WHO engedélye is hamarosan 

Mihail Murasko arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy felgyorsul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik-vakcina elismerésére. Az orosz kormány ugyanis szerdán írja alá azt a megállapodást a szervezettel, amelynek alapján lebonyolítják ezt az eljárást.
A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország pozitív tapasztalatokat szerzett az orosz oltóanyag alkalmazása terén, és a WHO eljárása során szívesen bocsátja rendelkezésre az erről szóló adatokat.

A WHO vizsgálata azért fontos, mert ha a világszervzet a Szputnyiknak is megadja végre a vészhelyzeti engedélyt, azt elfogadja az EU is, vagyis az orosz oltóanyagra is kiállítható lesz végre az EU-s ún. zöld igazolvány, vagyis sok, Szputnyikkal oltott magyar utazhat majd az Unión belül kötelező karantén vagy PCR-teszteredmény nélkül. Az engedély megadása régóta húzódik, legutóbb szeptemberre ígérték. 

Modernebb vakcina készülhet majd Debrecenben 

November végére összehívták a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság ülését, ott tisztázzák majd a Szputnyik magyarországi gyártásának részleteit is.

A most épülő debreceni oltóanyaggyárban tehát másodikgenerációs, vektor alapú vakcina készül majd, ami a variánsok miatt jó hír, ugyanis ezek a vakcinák jobban megbírkóznak a vírus mutációival (legalább is az eddigi eredmények alapján). A kormányzat korábban még azt kommunikálta, hogy az új gyárban elölt vakcina alapú oltóanyagot gyárthatnak, ami abból a szempontból nem szerencsés, hogy az újabb víriánsok esetében mindig elölről kell kezdeni a kifejlesztésüket a megfelelő hatékonyág eléréséhez.

Nincs elég kapacitás Oroszországban

Miközben a Szputnyik V-öt azzal hirdetik, hogy ez az első koronavírus elleni vakcina a világon, a gyártása mégis akadozott, ezt Moszkva is elismerte: egyszerűen nem volt elég kapacitása erre Oroszországnak sem. Az átoltottság növelése érdekében éppen ezért kifejlesztettek egy egydózisú vakcinát is, a Szputnyik Light-ot.

A gyártásra több más ország is bejelentkezett, Szerbiában is előállíthatják majd az oltóanyagot, de Németország is érdeklődött a technológia iránt tavasszal. A gyártás beindítását a megfelelő engedélyek meglététől tették függővé. A kapacitáshiány miatt Moszkvának is érdeke, hogy külföldön is tudjanak gyártani a szérumból.

Ahogy korábban írtuk: a járvány felívelő szakaszában felértékelődött a vakcinák külpolitikai manőverekben játszott szerepe, de valójában Oroszország sem a Szputnyikkal fogja leigázni a világot.

Oszd meg!