Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kemenesi: „én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok”

Amíg újabb és újabb koronavírus-variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. A járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége. A maszk és távolságtartás nemcsak a vírus ellen védtelen embereket védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, írta Facebook-oldalán Kemenesi Gábor virológus. 

Több szakmai javaslatot összefoglaló posztjában kiemelte, hogy a koronavírus delta-variánsának nagy fertőzőképessége miatt mindenkinek, oltottaknak és oltatlanoknak is használniuk kell a maszkot, hogy lassítsák az oltatlanok védelme érdekében a vírus terjedését.

A variánsról szerzett tapasztalatok szerint az oltottak védve vannak a halálozás, illetve a kórházba kerülés kockázatától, ugyanakkor a variáns észrevétlenül is megfertőzheti őket, így ők is bizonyos fokú terjesztőkké válhatnak.

A nagy oltottságot elérő országokban (például Izraelben) is magas esetszámok voltak, ugyanakkor a halálozás mértéke lényegesen alacsonyabb volt

– megjegyezzük, az is elsősorban oltatlanok körében fordult elő.

A szakértő összefoglalta az európai járványügyi hatóság (ECDC) jelentését, milyen szempontok szerint kell maszkot hordani:

  • Amennyiben olyan helyzetben találkozunk, ahol mindenki egészséges és megfelelő vakcinálási soron is átesett, úgy ez tekinthető a legbiztonságosabb forgatókönyvnek, nem feltétlenül szükséges a maszk és távolságtartás.
  • A maszk és távolságtartás ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is).
  • A maszk és távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (pl: közlekedés) és nagy gyülekezések alkalmával (szuperterjesztési esemény veszélye miatt – ekkor egy eseményhez köthetően egy-egy fertőzöttnek az átlagoshoz képest sokkal több továbbadásra van esélye)

Mikor lesz vége?

„Virológusként bátran állíthatom, a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani – legnagyobb eséllyel itt születnek ugyanis az újabb variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani” – írta Kemenesi.

Újabb és újabb járványhullámok követhetik egymást, amíg a világ lakossága nem szerez védelmet a vírussal szemben, ezért fontos minden ország lakosságához eljuttatni az oltást.

A virológus korábban leszögezte: téved, aki szerint jobb immunitást szerezni a vírusfertőzéssel, mint az oltással.

Elérhetetlen a nyájimmunitás a kutatók szerint, új elvárásokat kell kialakítanunk a járványkezelésről

Borítókép: Kemenesi Gábor / Facebook


Oszd meg!