Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Orbán Viktor belengette a 200 ezres minimálbért, olcsó hiteleket ígér a kkv-szektornak

Kampánybeszédnek is beillő előadásában a kormányfő beígérte a 200 ezres minimálbért, a kkv-knak járó olcsó forrásokat és jelezte: nem támogatja a nagyvállalatokra vonatkozó, globális minimumadó ötletét.

Kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Világgazdaság nevű napilap konferenciáján. A kampánybeszédnek is felérő előadásban a miniszterelnök máris finomította kijelentését:

a 200 ezer forintos szint még odébb van, nem lehet hirtelen rázúdítani a hazai kkv-kra ezt a bérszínvonalat, az csődhullámhoz vezetne.

Állami szerepvállalásra is szükség van, a munkáltatókat terhelő adók csökkentésére. Ez pont beleilleszkedik a friss adócsomagba, amely a munkát terhelő adók mértékét 2 százalékponttal csökkenti.

Olcsó forrást ígért a kkv-szektornak

A kormányfő utalt a kkv-kat érintő egyéb könnyítésekre is, bár részleteket nem fejtett ki. Megszűnik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramja, tehát sok kisebb cég elesik az olcsó finanszírozási forrásoktól, ezt Orbán szerint a kormánynak ellensúlyoznia kell. Emellett – ahogy azt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke korábban a Portfolio Hitelezés 2021 konferencián bejelentette – a jegybank június végétől szigorít: emelkedik az alapkamat, hogy ellensúlyozzák a gyorsuló drágulást. Ez a kereskedelmi és beruházási hiteleket is drágítja majd, ennek terheit szintén ellensúlyozni kell majd.

Költségvetési forrásokat ígért az érintett kkv-knak, olcsó, támogatott, fél százaléknál nem magasabb kamatozásúakat.

„Ha nem adunk eszközöket a kkv-knak, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság.” Jelezte, hogy ebben a Kereskedelmi és Iparkamara lesz a partner, jelentős költségvetési forrásokat akar juttatni a kamarának.

Nem szenvedünk hiány operatív törzsből

Az Operatív Törzs rendszeres reggeli sajtótájékoztatói megszűntek, de így sem maradunk törzs nélkül: kettő is lesz helyette. Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti majd a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset, míg Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter lesz a feje a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzsnek.

Abszurd a globális minimumadó

Orbán utalt a G7-csoport pénzügyminiszterei által elfogadott terv, a globális társaságiadó-kulcs minimumát illetően. A kormányfő kiállt az alacsony adókulcs mellett, szerinte ez a módszer arra, hogy a vállalatok tényleges beruházásokat hozzanak Magyarországra. „Védelmi vonalakat” emlegetett, amelyek arra volnának jók, hogy a globális minimumadó bevezetése esetén is megtartsa Magyarország a munkahelyvédelmi képességét.

Pedig pont a héten írtunk róla, hogy a G7 döntése miatt gyakorlatilag elkerülhetetlennek látszik a mimumadó bevezetése, ez pedig a hazai adórendszert is változási kényszer elé állítja.

Borítókép: Orbán Viktor // Facebook


Oszd meg!