Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Hivatalos: ezek az adóváltozások 2022-től, jó lesz a közalapítványoknak

Hivatalos a 300 százalékos adóalap-csökkentés, egyszerűbb lesz az egyéni vállalkozóknak.

Elfogadta az Országgyűlés az adócsomagot, számos változás lesz 2022-től. Egyszerűsödnek az egyéni vállalkozók átalányadózási szabályai, csökkennek a munkáltatói terhek, a friss közalapítványokra pedig egész kivételes szabályok vonatkoznak majd. 

  1. Csökken a munkabérek adóterhe: jövő júliustól a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra csökken, a szakképzési hozzájárulás beépül az adóba. A munkát terhelő adók mértéke így 2 százalékponttal csökken, évente 250 milliárd maradhat a vállalkozásoknál.
  2. Könnyebb és olcsóbb átalányadózást kapnak az egyéni vállalkozók, a jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható ez az adózási forma. Az így adózó egyéni vállalkozónak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, és élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is. Ez hetvenezer vállalkozót érinthet.
  3. A kockázati tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük jövő évtől.
  4. Az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből.
  5. Kifehérítik a kriptodevizákat is: jelenleg 30,5 százalék az adóterhük, ami 15-re csökken. Erről itt írtunk bővebben.
  6. A frissen felálló közalapítványok mentesülnek a társasági adó alól azon összeg erejéig, amit céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szereztek. Tehát azon, korábban az adófizetői kontroll alá tartozó vagyonelemek után sem, amiket most kizárólagos felhasználásra kaptak.
  7. A közalapítványoknak jutatott összeg után a cégek példátlanul magas, 300 százalékos társasági adókedvezményt kapnak. Vagyis a cégek számára negatív adó nem alakulna ki, de a befizetett összeg többszörösével csökkenthetnék adóalapjukat.

Borítókép: Devenath Penz // Pixabay


Oszd meg!