rövid hír

Omikron-hatás: hogyan érinti az új variáns a Wizz Airt?

Forbes
2021. december 06. 2 perc olvasás

A légitársaság a növekvő esetszámok és a több országban bevezetett korlátozások miatt egyébként is érzi a foglalások csökkenését, de bizonyos helyeken már kimondottan az omikron variáns miatt csökkentik a járatok számát. Az ok: keresletcsökkenés.

A légitársaságot az Mfor faggatta a koronavírus legújabb variánsa és az ezzel járó, céget érintő befolyások kapcsán. A cég megerősítette, hogy sok más légitársasághoz hasonlóan, náluk is érezhetőek az omikron miatt kialakult kedvezőtlen hatások.

Már kénytelenek ritkítani

A légitársaság már csökkentette járatai számát Izraelben, az Egyesült Királyságban és Marokkóban. Az omikron miatt vörös listás afrikai országokba nem indítanak járatokat, de Egyiptomba több reptérre is repülnek.

Az észak-afrikai ország fontos átszálló pont, ha más afrikai országokba utaznak, vagy onnan térnek vissza.

A cég egyiptomi gépein egyelőre nincs olyan protokoll, ami szerint külön elbánásban kell részesíteni az omikron-variánssal fertőzött utasokat.

„A légitársaság eddig sem vizsgálta, ki fertőzött és ki nem, így ilyen alapon eddig se tagadhatta meg a beszállást és utazást utasaitól. A helyi szabályoknak megfelelően ellenőrizzük az utazáshoz szükséges iratokat, így amennyiben azok rendben vannak, engedélyezzük a fedélzetre lépést”

– idézi a Mfor a Wizz Air levelét.

A részvények is estek

Az új vírusvariáns hírére a befektetők is bepánikoltak, a légitársaságok részvényei egy hete zuhanásba kezdtek. A londoni tőzsdén bejegyzett Wizz Airt is érzékenyen érintette a Dél-Afrikában felfedezett variáns:

A negyvenedik leggazdagabb magyar, Váradi József cégének részvényeinek ára 7,9 százalékot estek, a Lufthansáé pedig még ennél is jobban földbe álltak – írtuk november 26-án a Forbes.hu-n. Azt a pánikzuhanást már ledolgozta a jegyzés, de még mindig nagyjából 10 százalékkal van a nyári szintek alatt.

A Dél-Afrikában felfedezett új koronavírus-variánsról korábban mi is beszámoltunk, egyelőre nem tudni, mennyire hatékonyak ellene a már meglévő oltások.

A kiemelt képen Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója – Fotó: Orbital Strangers