Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Tudósok attól tartanak, nem elég hatékonyak az oltások az új vírusvariáns ellen

A Dél-Afrikában terjedő koronavírus-variáns lehet az egyik legjelentősebb altípus, és mindenképp vizsgálatot igényel, hogy a vakcinák mennyire hatásosak az új típussal szemben – írja a Reuters.

Ahogy ma reggel a Forbes.hu is megírta, a Dél-afrikai Köztársaságban fedezték fel a koronavírus egy új variánsát, amit a helyi tudósok B.1.1.529-nek neveztek el. Tulio de Oliveira virológus online sajtótájékoztatón azt mondta, az új variáns aggodalomra ad okot,

mert több mint harminc, szokatlan mintázatba rendeződő mutációval rendelkezik, így a szervezet immunválaszát is könnyebben kikerülheti, ráadásul gyorsabban is terjedhet, mint az eddig ismert variánsok.

Új koronavírus-variánst találtak

Más, mint az eredeti vírus

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége közölte, hogy az egyelőre B.1.1.529-nek nevezett variáns tüskefehérjéje drámaian különbözik az eredeti koronavírustól.

A variáns harminckét mutációt tartalmaz a tüskefehérjén, ez pedig azért problémás, mert a vakcinák többsége ezt a részt használja fel arra, hogy beindítsa az immunrendszer védekezését. 

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a Sky Newsnak elmondta, hogy ez a legjelentősebb változtat, amivel a tudósok valaha találkoztak. Az Egyesült Királyság már öt afrikai országból utazásikorlátozást vezetett be, de további gyors fellépést sürgetnek a védekezés miatt.

A változatot Botswanában és Hongkongban is megtalálták, de az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége azt közölte, hogy Nagy-Britanniában nem észlelték a változat eseteit.

Fotó: Irwan / Unsplash


Oszd meg!