Fotó: Fotó: Chris Liverani // Unsplash
rövid hír

Pár napra kriptoőrület lett a szupervariánsból

Forbes
2021. november 29. 3 perc olvasás

Nagyot ment, aztán bezuhant az Omicron. Nem, nem a vírusmutáns, hanem a kriptovaluta.

Nagyot ralizott egy kriptovaluta árfolyama csak azért, mert Omicronnak hívják. A valuta a hétvége előtt még 60-70 dollár környékén állt – szó szerint állt, hiszen alig volt forgalma, voltak napok, amikor csak pár ezer dollár értékben kereskedtek vele.

Az Omicron árfolyama az elmúlt hét napban. Kékkel az árfolyam, alatta a forgalom – ami a hétvége előtt gyakorlatilag nem volt. Forrás: Coingecko

A hétvégén azonban, amikor világszerte elterjedt, hogy a WHO omikronnak nevezte el az új vírusvariánst, hirtelen meglódult az árfolyam. Pár órája még 640 dolláron állt, ami három nap alatt tízszeres drágulás. Azóta alaposan bezuhant a jegyzés, a cikk élesítésekor 150 dolláron van.

A dolog háttere egyszerű: amint a piac felfedezte, hogy van hasonló nevű valuta, azonnal rárepült arra számítva, hogy felverik az árát. Sok kereskedőnek eléggé bejött a dolog, már aki időben ki tudott szállni. Ugyan az Omicront nem mémvalutának tervezték, de egy hétvégére gyakorlatilag azzá lett. Hasonló őrület vette körbe, mint a Squid Game Tokent, azzal a különbséggel, hogy az Omicron egy létező projekt, nem egy kamu, mint a sorozatról mintázott token. A Twitter-falán a valuta fejlesztőcsapata is rácsodálkozott az eseményekre.

Az Omicron az Olympus DAO egyik forkja (forknak hívjuk a szoftver kódjának több projektre való szétválasztását, elágaztatását), a nagytestvérről, az OHM-ról itt írtunk részletesebben. Egy magas kamatozású, algoritmikus stablecoinról van szó, ugyanazon az elven működik, mint az OHM. Az OHM sikerén felbuzdulva több fork, ugyanazon az elven működő stablecoin is elindult.

Az éves kamata azonban egyelőre sokkal magasabb, épp évi 86 ezer százalékon áll. Ez persze egy tőkepiaci szereplőnek értelmezhetetlen szám, az OHM-ról írt anyagunkban benne van a magyarázat az ultramagas kamatozásra.

A valuta ráadásul alig több, mint egy hónapja indult be. A Twitter-falon pár hete még sűrű magyarázkodásokat lehet olvasni, hogy éppen valamivel miért késnek.

Az új variánsnak amúgy meglepően erős hatása volt a piacokon. Pénteken igazi pánikot okozott – a turisztikában és utazásban érintett vállalatok árfolyama nagyot zuhant, a fejlődő piaci eszközök mind nyomás alatt álltak. A kriptopiac is megszédült, a hétvégén a vörös tartományban volt a legtöbb eszköz. Mára azonban korrigálnak az árfolyamok, a tőzsdék is szép lassan megindultak felfelé, és a kriptopiac is szép zöldben világít – kivéve persze az Omicront.