Fotó: Squid Game
Pénz

Óriási kamu volt a Squid Game Token, az alapítók megléptek a pénzzel

Topolay Gábor
2021. november 02. 8 perc olvasás

Alig egy hetet volt forgalomban a Netflix-sikerszériára épülő mém-kriptovaluta, ez alatt az ára 0,01 dollárról egészen 2861 dollárig szaladt, majd hirtelen összeomlott. Úgy tűnik, az alapítók egyszerűen megléptek a pénzzel. A hülyeség, vakság és az irreális vágyak legújabb sztorija ez, ami jól mutatja, milyen sok a tudás és tapasztalat nélküli befektető a piacon.

Nem lehetett eladni a Squid Game Token (Squid) érméit a nagy emelkedések után, majd összeomlott, nullára zuhant az árfolyama. Úgy tűnik, scam, átverés volt az egész, minden jel arra mutat, hogy a fejlesztőcsapat egyszerűen meglépett a pénzzel. Nem véletlenül írjuk le majdnem minden kriptós anyagnál, hogy a piac tele van shitcoinoknak nevezett valutákkal, amelyek vagy értéktelenek vagy egyenesen átverésnek bizonyulnak. Ez utóbbi történt a kérészéletű Squid Game Tokennel (a nevén kívül semmi köze a sorozathoz),

a kapzsiság, a hülyeség, a meggazdagodás iránti elkeseredett vágy legújabb szimbólumával.

Mi az a mémcoin?

A Netflix dél-koreai sikersorozata, a Squid Game akkora hype lett világszerte, hogy csak idő kérdése volt, mikor dobnak a piacra egy mémcoint. Elon Musk egyik kedvenc valutája, a Dogecoin sikerén felbuzdulva számos mémcoin, egy-egy online őrületet meglovagoló, valós piaci és üzleti alkalmazhatósággal nem bíró eszköz lepte el a piacot. Ezen valuták igazából nem jók semmire, a fejlesztők arra apellálnak, hogy lesz csomó rajongó, aki pusztán poénból is vásárolnak. A Dogecoin és farvizén a Shiba Inu is a tíz legnagyobb valuta közé gyalogolt, pedig igazából egyiknek sincs semmi értelme.

A Squid Game Token kedden jelent meg a piacon 0,01 dolláros kezdőárfolyammal. A tokennel egy online játékban lehetett részt venni, amit a Netflix túlélő-sorozata inspirált. Már az elején óriási volt a drágulás – alig

72 óra alatt 4,4 dollárra emelkedett az árfolyam: 44 ezer százalék három nap alatt még az iszonyú volatilis kriptopiacon is rendkívüli.

A tokent ekkor kapta fel a mainstream sajtó, járta be a világot a token híre.

Az elején átverésnek tűnt

Ilyenkor a kisbefektetők egy része nem néz jobban utána az eszköznek, csak gyorsan bevásárol. Nem számított semmilyen intő jel: a homályos hátterű fejlesztőcsapat, a gyorsan összedobott, hibás weboldal, ellenőrizhetetlen állítások. Ez annyira komoly volt, hogy az egyik legnagyobb aggregátoroldal, a Coingeko nem is listázta a tokent, már akkor átverésnek tartották. Az sem jelentett semmit, hogy minden létező platformon elmondták: a tokennek a nevén kívül semmi köze a sorozathoz. Már a múlt héten jelentkeztek a problémák: az egyetlen tőzsdén, ahol jegyezni lehetett a tokent, a Pancakeswapon sok kereskedő nem tudta eladni a tokenjét az óriási emelkedések után.

De ez se riasztotta el a kisbefektetőket: hétfőre az árfolyamot drasztikusan felverték. Londoni idő szerint reggel 6-kor 38 dolláron állt, 7-re 90 dolláron, 9 órakor már 523 dolláron, majd fél órára rá már a mindenkori rekordon, 2861 dolláron.

Ez 7500 százalékos pluszt jelent mindössze 3,5 óra alatt. Ránézve a token mindenkori chartjára, nehéz eldönteni, hogy ijesztő vagy röhejes.

A Squid árfolyama az elmúlt pár napban. Sok mindent lehet rá mondani: ijesztő, röhejes, szürreális. Forrás: Coinmarketcap

Ekkor a fejlesztőcsapat még kommunikált a külvilággal, azt írtak a legnagyobb aggregátoroldal, a Coinmarketcap üzemeltetőinek, hogy tétlenül kénytelenek nézni az áremelkedést. A tört, rossz angolsággal megfogalmazott üzenet lényege az volt, hogy valaki kívülről akarja meghekkelni a projektet.

„A Squid Game csapata nem kíván többé részt venni a token fejlesztésében, mert el vagyunk keseredve a sok átveréstől” – írták, majd eltűntek.

A token algoritmusa életbe léptetett egy antidömping mechanizmus, a birtokosok nem tudták eladni az eszközeiket. Öt perc sem telt el, a token értéke 2800 dollárról nulla centre zuhant. Érdekes, hogy eközben a forgalma nem volt kiugró, 11-15 millió dollár között ingadozott, ami jól mutatja, hogy olyan sok pénzt nem sikerült behúzni.

Mi volt a trükk?

De igazából nem volt itt semmilyen mechanizmus. A fejlesztőcsapat igazából nem egy, hanem két tokent hozott létre: a Suid Game Tokent és a Marbles nevű eszközt. A Marbles birtoklása kellett ahhoz, hogy el tudd adni a piacon a Squidet, ám a Marbles-t nem lehet megvenni, csak megnyerni az online játékban. Viszont ahhoz, hogy részt vehess a játékban, legalább 456 Squidnek kell lennie a tárcádban. Ez nem probléma, amikor a Squid csak 0,1 dollár volt, de aki már tíz dolláron jegyezte, annak borsos, 4560 dolláros, bő egymillió forintos volt a beugró a játékba. Aki meg ezer dolláron, annak a helyzetébe bele se gondoljunk.

És jellemző, hogy sok kisbefektető azzal sem volt tisztában, hogy így működik a token, meg sem nézték, mi ez az egész, mielőtt sok pénzt dobtak bele.

Ez egy klasszikus lose-lose szituáció. A befektetők gyakorlatilag csapdába estek, két választásuk volt: vagy maradt egy használhatatlan érme, vagy megpróbálnak további pénzt dobni utána, hogy legalább egy kicsit visszaszerezzenek a veszteségből. Ám tegnap óta, mióta a projekt weboldala is összeomlott, ez már nem opció.

Mennyire áldozat az, aki hülye volt?

A Coinmarketcap sok áldozatott megszólaltatott, akik rengeteg pénzt vesztettek, és akik soha, semmilyen körülmények közt nem kaphatják vissza azt. És akkor itt egy picit érdemes merengeni, hogy ők mennyire áldozatok. Áldozatnak lehet engem tekinteni, ha ejtőernyő nélkül kiugrom egy repülőből? Esetleg ha a vonat elé lépek és bízom benne, hogy én vagyok a keményebb? Amikor a legminimálisabb körültekintés, az átgondoltság legkisebb foka már megmutatja, hogy ebből a helyzetből nem jöhetek ki jól.

Nem, ez szimpla, mezei hülyeség. Kapzsiság, elkeseredettség, irreális vágyak, a valamiből való kimaradás paranoiás félelme.

Ilyenkor üt vissza, hogy a kriptopiacon számos kisbefektető az alapvetésekkel sincs tisztában, képtelen meglátni a különbséget érték és étéktelen közt, ám a pénzüket gyorsan, hatékonyan mozgatják. Csak a Ferrarikat látják, a karibi villákat, az arany dollárjelek villognak a szemük előtt ahelyett, hogy gondolkodnának.

Árt a piacnak?

Jó kérdés, hogy a jelenség mennyire árt a kriptopiacnak. A mélyebb tudás nélküli kisbefektetőket elriaszthatja, a tapasztaltabbakat biztos nem fogja, úgyszintén az intézményi befektetőket sem, amiknek igazgatósági tagjai valószínűleg csak az újságokból értesültek arról, mi történt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kriptobefektetések egyik alapelvét: do your own research. Nézz utána az eszköznek, mielőtt belerakod azt a pár száz, pár ezer dollárt. A kriptopiaci projektek egyik nagy fegyvere a transzparencia: a fejlesztőcsapatok közvetlenül kommunikálnak a közösséggel, az algoritmusok nyíltak, átnézhetőek, számos felület van a Telegramtól a Discordon át a Twitterig, ahol a felhasználók megosztják a gondolataikat és ahonnan tájékozódni lehet.

Aki ebből a hülyeségből kimarad, ne keseredjen, itt vannak a trónkövetelők. Remek, jól csengő és teljesen használhatatlan valuták közt válogathatnak azok, akik mindenképp el akarják égetni a pénzüket. Van itt Elon-valuta (Dogelon Mars néven, hogy minél többen tudjanak jó dolgokra asszociálni), de már a Dogecoint követő Baby Doge is a piacon van (a weboldal szerint ha szeretted a Doge-t, a Baby Doge-t imádni fogod). Sőt, hogy ne maradjunk Squid Game nélkül: már megvehető a Baby Squid Game is.

Igen, a link a Poo-Coin nevú weboldara vezet. Ez is elég sokatmondó.


A témában ajánljuk: