rövid hír

Oltás helyett: az USA-ban engedélyezték az első, covid elleni antitest készítményt

Forbes
2021. december 09. 3 perc olvasás

Az előzetes vizsgálati eredmények alapján az Astrazeneca antitest készítményéből már egy adag  hatékony védelmet biztosít azoknak, akiknek az oltás nem megoldás. Jelenleg ez az egyetlen ilyen típusú készítmény, melyet az amerikai hatóságok a koronavírus megelőzésére jóváhagytak.

Az Evusheld nevű gyógyszer egy hosszú hatású antitest kombináció (tixagevimab és cilgavimab), ami az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) sürgősségi felhasználásra engedélyezett a covid megelőzésére. Az első szállítmányok várhatóan hamarosan elérhetőek lesznek.

Kiknek szánják?

Azoknak a felnőtteknek és serdülőknek (12 évesnél idősebb, 40 kilogramm vagy annál nagyobb testtömegű), akiknek egészségi állapota vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszeres kezelése miatt közepesen súlyos vagy súlyos immunhiány áll fenn, és akiknél esetleg nem alakul ki megfelelő válasz a COVID-19 oltásra, vagy akiknek a COVID-19 elleni védőoltás nem javasolt. Az érintettek jelenleg nem lehetnek fertőzöttek SARS-CoV-2-vel, vagy a közelmúltban nem érintkezhettek fertőzött személlyel.

Világszerte a népesség körülbelül két százaléka a covidvakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz, ez Magyarországon is több ezer embert jelent.

Közéjük tartoznak a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek, és a szervátültetés után lévők, vagy más immuncsökkentő kezelést kapó betegek.

Covid-gyógyszer: már Európában is engedélyezés alatt

Mi is ez a készítmény pontosan?

Az Evusheld két hosszú hatású, módosított monoklonális antitest kombinációja.

Ez egyetlen ilyen típusú készítmény, amit az USA gyógyszerhatósága a COVID-19 megelőzésére engedélyezett egy alkalommal izomba beadott injekció formájában.

A jóváhagyás alapjául a PROVENT III-as fázisú klinikai vizsgálat előzetes eredményei szolgáltak: statisztikailag szignifikáns csökkenést mutattak ki a tünetes covidfertőzés kialakulása szempontjából (77 százalék az elsődleges elemzés és 83 százalék a hat hónapos utánkövetés során). A védelem legalább hat hónapon át fennmarad. A döntést szintén támogatták a korai farmakokinetikai eredmények és a STORM-CHASER tanulmány adatai. Az Evusheld alkalmazásakor nem merültek fel biztonsági aggályok.

Ez a gyógyszer jelentheti a megoldást a koronavírus mutációi ellen

Melyik variáns ellen hatékony?

Mene Pangalos, az Astrazeneca kutatási vezérigazgató helyettese elmondta, hogy az Evusheld semlegesíti az összes korábbi SARs-CoV-2 változatot, és nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megállapítsuk a hatékonyságát az új omikron változattal szemben.

A kiemelt képen az Astrazeneca oxfordi kutatólaborja // fotó: Astrazeneca