rövid hír

Ez a gyógyszer jelentheti a megoldást a koronavírus mutációi ellen

Forbes
2021. december 03. 2 perc olvasás

Jóváhagyta az Egyesült Királyság a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszervállalat antitest gyógykezelését. A szer előzetes kutatások szerint a koronavírus omikron variánsa ellen is hatásos lehet, írja az amerikai Forbes.

A GSK és a Vir Biotechnology közös fejlesztése, a sotrovimab nevű antitest kezelés kapott zöld utat a briteknél. A kezelés „a főbb mutációkkal szemben is hatásos marad” a GSK szerint.

A jelenleg is zajló, eddig ígéretes kutatás új eredményeit még az év vége előtt megosztja a gyógyszergyártó cég a nyilvánossággal.

A Xevudy „márkanevet” kapó kezelést enyhe és közepes tünetekkel rendelkező betegek esetén alkalmazzák. A britek gyógyszerszabályozója, a Gyógyszereket és Egészségügyi termékeket Szabályozó Ügynökség (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) szerint a szer egy dózisa 79 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés és a halál veszélyét a magas kockázati csoportban lévő felnőttek körében.

A jövő mutálódásai ellen is védhet

George Scangos, a Vir ügyvezető igazgatója szerint a sotrovimab „egy mutálódó vírust szem előtt tartva készült,” a szer a koronavírus tüskefehérjéjének azon részét támadja, ami kisebb valószínűséggel változik. Scangos úgy gondolja, hogy több variáns is felbukkanhat a jövőben, ami ellen a gyógyszerük védhet.

A Xevudy márkanév mögött álló sotrovimab. Fotó: GlaxoSmithKline

Az Egyesült Királyság egészségügyi szervezete, az NHS még nem jelölte ki, hogyan tervezi a gyógyszer beadatását a betegek számára. Az MHRA szerint ez kellő időben meg fog történni. A Xevudy-t 12 éves kortól, 40 kiló felett hagyták jóvá azon betegek számára, akiknek enyhe vagy közepes tüneteik vannak, és legalább egy kockázati csoportba tartoznak (elhízás, időskor, diabétesz vagy szívbetegségek).

Címlapról ajánljuk: