Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Covid-gyógyszer: már Európában is engedélyezés alatt

Az Európai Gyógyszerügynökség „a lehető legrövidebb időn belül” ajánlani fogja a Merck & Co nevű gyógyszercég koronavírus ellen kifejlesztett, szájon át szedhető gyógyszerének uniós szintű alkalmazását. Íme a molnupiravir.

Az 1891-ben New Jersey-ben alapított amerikai Merck & Co gyógyszergyártó óriásvállalat október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez, hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye alapján a a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata (rolling review) még folyamatban van. Ennek ellenére Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) „a lehető legrövidebb időn belül” uniós szintű ajánlásokat fog megfogalmazni, hogy segítse a nemzeti hatóságoknak a gyógyszer vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseit.

A Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat a múlt hónap elején jelentette, hogy molnupiravir nevű

gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

Borítókép: Merck

Oszd meg!