–
Fotó: Fotó: Kyle Dias // Unsplash
rövid hír

Lehetnek nézők az olimpián, de a japán cégek többsége inkább meg sem tartaná

Forbes
2021. június 21. 2 perc olvasás

Legszívesebben törölné vagy későbbi időpontban tartaná meg a tokiói olimpiát a japán vállalatok 60 százaléka, eközben a szervezők kinyitják a kapukat.

A tokiói olimpa szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése szerint legfeljebb 10 ezer főig, kisebb helyszíneken pedig legfeljebb a befogadóképesség 50 százalékáig fogadnak – kizárólag japán – szurkolókat az olimpia során.

A döntésbe a japán kormányt és a főváros vezetését is bevonták. Ugyanakkor ez szembemegy Japán vezető járványügyi szakértőjének, Dr. Omi Shigeru múlt heti szavaival, aki szerint

„nem normális” járvány alatt olimpiát tartani nézők előtt.

A gazdasági szereplők sem tekinthetnek túl derűsen a döntésre, ugyanis a járványhelyzet következményeitől tartva

  • a japán vállalatok csaknem 35 százaléka inkább az olimpia lemondását részesítené előnyben,
  • a válaszadók további 29,3 százaléka támogatta az ötkarikás játékok időpontjának újabb módosítását – derül ki a fővárosi Soko cég kutatásából.
  • Az olimpia megtartása mellett a cégeknek valamivel több mint harmada (36 százalék) foglalt állást.

Távoli még a nyájimmunitás

Az MTI által közölt adatok szerint az ellenzők nagy többsége – 76,3 százalék – a védőoltások alacsony szintjét nevezte meg az olimpia lemondásának vagy elhalasztásának fő okaként.

A válaszadók 75,7 százaléka aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Japánban a versenyek nyomán súlyosbodhat a járványügyi helyzet, mivel sok külföldi érkezik az országba. Ez azért is érdekes, mert elvileg a fertőzöttek kiszűrhetők lesznek, ugyanis csak negatív teszttel lehet majd szurkolni a helyszínen – ezt a mai bejelentéssel is megerősítették.

Ahogy azt korábban a forbes.hu-n bemutattuk, jelentős a társadalmi feszültség a negyedik hullámmal küzdő japánban az olimpia miatt, az oltási program is lassan halad.

A tavalyról idénre halasztott olimpiát a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között fogják megrendezni. A szervezők jelentése szerint eddig összesen 3,6-3,7 millió jegyet értékesítettek.

Fotó: Kyle Dias // Unsplash