rövid hír

Ha kell szurkolók nélkül, a japánok ellenében, de Tokió kitart, lesz olimpia

Forbes
2021. június 03. 2 perc olvasás

Kizártnak tartja a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke, hogy ne rendezzék meg nyáron a játékokat. A koronavírus-járvány miatt a japánok többsége pedig meglenne nélküle.

„Nem halaszthatunk megint” – szögezte le Hasimito Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke egy japán sportlapnak.

A Reuters szerint Hasimito annak ellenére ennyire határozott, hogy a szervezés nem zökkenőmentes, és mindössze nyolc héttel a játékok kezdete előtt még több kérdés megválaszolatlan. Az olimpia megrendezése a kormánynak is prioritás, a miniszterelnök a várható időközi választásokat is csak játékok után tervezi.

Az már eldőlt, hogy külföldiek nem vehetnek részt nézőként az olimpián, de egyelőre az sem biztos, hogy japánok szurkolhatnak a helyszíneken – ha igen, akkor azt mindenképpen negatív koronavírusteszt birtokában tehetik csak.

A 2020-ról idénre halasztott játékokkal kapcsolatban a japán társadalom elutasító, a közvélemény-kutatások rendre azt mérik, hogy a többség az újabb halasztás vagy a rendezés lefújása mellett lenne.

Közben a Tokión kívüli helyszínek is egyre gyakrabban adnak hangot aggodalmuknak. Attól tartanak, a játékok megrendezése komoly járványügyi kockázattal jár, ami új vírusvariánsok kialakulásához és az egészségügy túlterheléséhez vezethet.

Japán orvos-szakszervezet lobbizik a tokiói olimpia elhalasztásáért

Feszültség a sportolók miatt

A japán oltási program lassan halad, és bár eddig az országot kevésbé sújtotta a járvány, mint más államokat (746 ezer fertőzést regisztráltak, és a magyarnál is jóval alacsonyabb, 13 ezer halottról szólnak a tudósítások miközben 125 milliós az ország), ott éppen a negyedik hullámmal küzdenek.

Éppen ezért háborodtak fel az ausztrál olimpiai csapat szálláshelyéül szolgáló Otában, mert az oltási programban a sportolókkal közvetlenül érintkezőket előrébb vennék.

Kurume inkább visszamondta a kenyai küldöttség edzőtáborát, miközben a ghánai olimpiai labdarúgó-válogatott egy tagjának már Japánban lett pozitív a koronavírustesztje éppen a hazaiak elleni felkészülési meccs előtt.

A tajvani baseballosok pedig inkább a mexikói selejtezőtornán sem vesznek részt, mert nem akarnak a járvány miatt kockáztatni.

A játékok a tervek szerint július 23-án kezdődnek.

Borítókép: t_watanabe / Pixabay