Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Nem tudnak veszíteni: újabb tendert nyert el a Jászai Gellért vezette 4iG

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjával közösen nyert vissza nem térítendő uniós támogatást a 4iG Nyrt. egy 2,2 milliárd forintos fejlesztési projektre. Egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon dolgoznak.

A robbanásszerű biotechnológiai és informatikai fejlődés olyan jelentős eredményeket hozott a nemzetközi orvos-biológiai kutatásokban, amelyek átalakították a gyakorlati orvoslást, molekuláris alapokra helyezték át a diagnosztikai és terápiás megközelítést egyaránt. Az ehhez szükséges kimagasló informatikai feltételek megteremtésében működik együtt a 4iG Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja, ahol világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon dolgoznak. A 2,218 milliárd forint összértékű fejlesztési projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 89,86 százalékos vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült – adta hírül a tőzsdén jegyzett társaság. 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektben a 4iG Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontja (SZKK)

olyan kompetencia központ fejlesztésén dolgozik, amely a legmodernebb kutatási infrastruktúra, új bioinformatikai adatelemző algoritmusok, valamint a személyre szabott orvoslást támogató, az eredmények kiértékelését segítő diagnosztikai eszközök létrehozásával hatékonyabbá teszi a gyógyítást.

A projekt részeként további alkalmazásokat is fejlesztenek: diagnosztikát, prognosztikát, gyógyszerfejlesztést és tesztelést segítő paneleket hoznak létre. Ezen felül a genetikailag determinált ritka, valamint a gyakori onkológiai betegségekhez kötődő terápiás (például gyógyszeripari) fejlesztéseket is támogatja a program. 

Az egyetem Szentágothai János Kutatóközpontja által létrehozott Genomikai és Bioinformatikai Core Facility Magyarországon egy olyan egyedülálló központi kutatást támogató laboratórium, amely újgenerációs szekvenálási (NGS) és bioinformatikai adatelemző szolgáltatásokat nyújt, valamint együttműködéseket alakít ki akadémiai és ipari partnerekkel. A Core Facility-t vezető Dr. Gyenesei Attila szerint az itt rendelkezésre álló magas színvonalú, koncentrált kutatási lehetőségek, valamint a kutatócsoportok szellemi tőkéje jó lehetőség a piaci alapon történő K+F együttműködésekre: 

„A helyi tudományos és gazdasági élet élénkítése érdekében kívánjuk erősíteni a kutatások és a piaci szereplők közötti kapcsolatokat, növelni a piaci igényekhez alkalmazkodó fejlesztések számát, valamint támogatni az ezekre reflektáló kutatási kapacitások egymásra találását. Olyan partnerséget alakítottunk ki a 4iG-vel, amely jövőbemutató és sok szempontból a világon egyedülálló eredményeket hozhat” – mondta.

A projektben résztvevő partnerek szoros együttműködése garantálja, hogy a fejlesztés eredményeként újgenerációs szekvenálási folyamatokat támogató laboratóriumi információkezelő rendszer (LIMS), jelenleg más által még nem kivitelezett szoftver és hardver megoldás váljon elérhetővé a piacra bevezethető formában. 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás főbb sarokszámai:

  • teljes fejlesztés: 2,218 milliárd forint
  • a 4iG Nyrt.-re eső elszámolható összköltség: 550 728 266 forint,
  • az erre a munkára megítélt támogatás összege: 325 734 623 forint
  • a teljes projektre az európai uniós támogatás intenzitása: 89,86 százalék.

A 4iG Mészáros Lőrinc érdekeltségéből került át üzleti partnere, Jászai Gellért kezébe. Csak idén nyáron olyan projekteket tudnak maguk mögött, mint egy 3,3 milliárdos iskolai fejlesztés, egy 1 milliárdos NAV-fejlesztés és egy 4,2 milliárdos EU-s projekt. Legutóbb annak kapcsán írtunk róluk, hogy szeptember végén meghatározó tulajdont szereztek egy szoftverfejlesztő cégben, kicsit korábban meg azért, mert a világűrt is készülnek bevenni.

Fotó: Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT.

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.