Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiderült, mire készül a 4ig: 2024-ben startol az első magyar kereskedelmi műhold

A most létrejött Carpathiasat Magyar Űrtávközlési Zrt. célja, hogy 2024-ben pályára állítsa és üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját.

Hétfő reggel felfüggesztette a tőzsdei kereskedést a 4ig Nyrt., most az is kiderült, miért: a cég közös vállalatot hoz létre az Antenna Hungária Zrt.-vel és a New Space Industries Zrt.-vel karöltve, tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A 4ig-nek 51 százaléka lesz az új vállalatban, az Antenna Hungáriának 44, a New Space Industriesnek pedig 5.

A pályaszakaszt még 2004-ben a magyar kormány bérbe adta egy külföldi magáncégnek. A szerződés 2024-ben jár le, ezt követően pedig Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen, írja a 4ig sajtóközleménye.

A Carpathiasat Zrt. célja az lesz, hogy pályára állítsa, majd üzemeltesse Magyarország első hírközlési és telekommunikációs műholdját. Emellett a társaság rendelkezik majd 2024-től a geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. (A geostacionárius pálya (Geostationary Earth Orbit, GEO) olyan Föld körüli pálya, amelyen egy objektumnak a Föld forgási periódusával megegyezik a keringési ideje (23 óra, 56 perc, 4,1 másodperc), és az Egyenlítő síkjában van.)

A fejlesztés és a műhold pályára állítása komoly jogi előkészületeket, illetve nemzetközi együttműködést igényel olyan társszervezetekkel, mint például az Európai Űrügynökség (ESA), vagy a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). Ezért a projekt előkészítésén már két éve dolgozó New Space Industries Zrt. is az alapítók között szerepel a projekttársaságban a 4ig és az Antenna Hungária mellett.

Magyarország az International Telecommunication Union (az ENSZ telekommunikációs szakmai szervezete, röviden: ITU) tagállamaként a ’90-es évek elején megkezdte Magyarsat programját, amelynek célja egy magyar geostacionárius műhold felbocsátása és üzembe helyezése volt. Végül gazdasági okokra hivatkozva Magyarország nem valósította meg a projektet, helyette a 4°W-es pályapozícióra bejelentett európai nyalábját és vele járó frekvenciáit bérbe adta egy magáncégnek. A 2004-ben létrejött bérleti szerződés 2024-ben jár le. Ahhoz, hogy egy országnak ilyen pályapozíció rendelkezésére álljon és bejelentésre kerüljön, illetve bekerüljön az ITU Tervébe (nyilvántartásába) hosszú jogi és bejelentési procedúrán kell átesnie, amelynek átlagos időtartama jellemzően 7 év. Tekintettel arra, hogy Magyarország már rendelkezik a megfelelő lajstromba vétellel, így 2024-től geostacionárius pályáját és frekvenciáját az említett hosszú eljárás megrövidítésével saját céljaira hasznosíthatja, írja a közlemény.

A borítókép csupán illusztrációként szolgál, a NASA műholdját mutatja / Fotó: NASA
Oszd meg!