Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bankot robbantott a boksztörténelemben a Mayweather-Paul kirakatpárharc

Tökéletes üzleti húzásnak bizonyulhatott a legendás bokszolót összeereszteni a nagyszájú bloggerrel.

Nézettségi adatoktól függően bőven 100 millió dollár fölé nőhet a visszavonult egykori boksz-világbajnok, Floyd Mayweather javadalmazása, hogy kesztyűt húzott a megosztó Youtube-sztár, Logan Paul ellen vasárnap éjjel – írja kalkulációjában a Sportingfree szakoldal. Szakértők szerint Mayweather korábbi 285 millió dolláros bevételi rekordja is megdőlhet, amivel előkelő helyen szerepelt a Forbes-listáján is. A várható összeg azért is lehet kuriózum, mert az összecsapás egy gálamérkőzés volt, egyik fél sem vitt igazi kockázatot a küzdelembe. A meccsen ráadásul nem hirdettek győztest, ami jó alapot szolgálhat egy visszavágóra is.

A megállapodás szerint Mayweather pusztán a ringbe lépésért 10 millió dollárt, míg Paul 250 ezer dollárt kasszírozhat. Az ezen felüli bevételeiket már a nézőszám, a bűvös PPV határozza meg.

Hogyan lehetséges ez?

Kétségünk ne legyen, vasárnap éjjeli mérkőzés elsősorban a két fél hírneve, nem pedig az összehasonlíthatatlan sportteljesítményük miatt váltott ki őrült érdeklődést. Egy mérkőzést soha nem veszítő 46 éves bokszlegenda 15 milliós követőtábora, illetve egy 2,7 millió követővel rendelkező blogger összeeresztése egy ringben hatalmas potenciális nézősereget visz a képernyők elé. Hiszen ki ne fizetne azért, ha a botrányoktól sem mentes Logan Pault móresre tanít egy megkérdőjelezhetetlen legenda? Ki ne fizetne azért, hogy egy ambiciózus fiatal próbára tegye az idősödő Mayweathert? Az egyes rajongótáborokat ezek a kérdések fűtötték, alaposan beindítva a hírverést a közösségi felületeken is. A szervező feleknek már csak a jegyár összegét kellett megállapítaniuk.

Kulcs a kasszához: PPV

A koronavírus-járvány önmagában korlátozza, hányan vehetnék részt nézőként egy mérkőzésen, ez felgyorsította a nézők egyébként is jelentős átáramlását a sport-streaming szolgáltatók felé. A Mayweather-Paul mérkőzést három tengerentúli szolgáltató sugározta, mindegyik 50-50 dollárt számított fel a nézőknek. Amennyiben valaki nem állandó nézője a steaming-oldalaknak, akkor úgynevezett pay-per-view (PPV), vagyis egyszeri alkalomra szóló nézői jogot tud vásárolni. Bár televíziós közvetítési jogdíjak továbbra is jelentős összegek a bokszban az egyes szövetségeknek, a hasonló gála és címmérkőzésekre a szervezők szinte kizárólag PPV-alapon vonnak be nézőket, ami egy nagy érdeklődésű párharcnál nagyobb bevételt generál. Sűrű fillér, ritka forint – mondhatjuk.

Mayweather elképesztő szerződést kötött, a PPV-bevételek 50 százalékára, Paul pedig a 10 százalékára formál jogot. A három streaming-szolgáltató néző adatai egyelőre nem naprakészek, de okkal feltételezhető, hogy több millió néző követte az összecsapást. Amennyiben a 3,7 milliót meghaladta PPV-k száma, Mayweather elérheti a bűvös 100 millió dolláros bevételt.

Összehasonlításképp, 2017-ben a szintén gálamérkőzésként közvetített Floyd Mayweather, valamint a ketrecharcos Conor McGregor párharca – ahogy arról a Forbesban is beszámoltunk – 6,7 millió PPV-nézőt vonzott, több mint 600 millió dolláros összebevételt generálva.


Oszd meg!