Christian Lang (CEO), Philipp Anders (COO), Dr. Paul Stuke (CTO), a Chargery startup vezetői
Üzlet

Másfél milliárdos befektetést kap a Mol és az állam tőkealapjától egy német startup

Forbes
2020. november 05. 3 perc olvasás

Négymillió euróval, azaz közel másfélmilliárd forinttal száll be Németország meghatározó intelligens mobilitás-üzemeltetési szolgáltatásokat nyújtó cégébe, a Chargerybe a magyar Lead Ventures, ami többek között a Mol és az állami Eximbank tőkéjét kezeli.

Előfordul, hogy nem nyugati kockázatitőke keres kelet-közép-európai célpontokat, hanem fordítva: a Lead Ventures: a magyar kockázati- és magántőkebefektető egy a régió számára is releváns technológiát fejlesztő német vállalkozásba fektet be.

A Chargery Németországban nagyhalnak számít, írja a Lead Ventures sajtóközleménye. Az intelligens mobilitás-üzemeltetési szolgáltatások terén piacvezető, ügyfelei között megtalálni az autómegosztó Sixtshare-t, a Sharenow-t és a Miles-t, valamint a kerékpárokat üzemeltető Bondot. A cég célja a fenntartható és zöldebb városi mobilitás;

2017-es alapítása óta összesen 3,8 millió euró tőkéhez jutott, amelyet most a Lead Ventures további 4 millió euróval fejel meg.

A közlemény szerint a felek „egy ideje kerülgetik egymást”, de a Lead Ventures a kivárásra játszott, mivel alapvetően scaleupokra összpontosít: azaz olyan érett, gyorsan növekvő, jellemzően technológiai vállalkozásokra, amelyek már letettek valamit az asztalra.

Az egymásra találás azért sem volt véletlen, mivel a Lead Ventures egyik kiemelt fókusza éppen a mobilitás. Ezen a pályán a Chargery rendkívül otthonosan mozog: közösségi autó- és mikromobilitási flottáknak nyújt innovatív és költséghatékony üzemeltetési szolgáltatásokat. Berlinen, Hamburgon és Münchenen kívül három holland városban, Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában szolgál ki flottakezelőket, valamint az elmúlt hónapokban Norvégiában és további öt Egyesült Királyságbeli városban kezdte meg működését.

A Chargery DNS-ét saját fejlesztésű, intelligens, az ügyfelek rendszereibe könnyen integrálható szoftverplatformja jelenti. Ennek segítségével teljesen rugalmasan képes elvégezni a járműflotta összes üzemeltetési feladatát, a töltéstől/tankolástól kezdve a tisztításon át a karbantartásig és a járművek célirányos áthelyezéséig. A szoftver útvonal-optimalizációs modulja valós időben kezeli a beérkező megrendeléseket és juttatja el őket automatikusan ahhoz az alkalmazotthoz, aki az adott feladatot a leghatékonyabban tudja elvégezni. Ráadásul a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyva maguk után: a Chargery-nál dolgozók elektromos kerékpárokkal és elektromos furgonokkal járják a várost.

A 300 fős startup célja, hogy 2021 végére az általa menedzselt járművek számát többszörösére növelje, valamint további európai városokban akarja megvetni a lábát.

A Lead Ventures alapjainak tőkéje 100 millió euró, a befektetésben érintett Enter Tomorrow Europe alap befektetője a MOL és az Eximbank. Az alap eddigi befektetései közül a szövegelemzéssel foglalkozó magyar Neticle, és a szintén magyar csapat által fejlesztetett szervervédelmi megoldásokat nyújtó amerikai bejegyzésű Bitninja lehet ismerős (utóbbi sztoriját itt írtuk meg). A Lead Venturesnek nem ez volt az első külföldi befektetése, érdekeltek például a horvát Amado startup jövőjének alakulásában is.

A borítóképen: Christian Lang (CEO), Philipp Anders (COO), Dr. Paul Stuke (CTO) / Chargery Facebook