Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Több mint egymilliárdot érnek a debreceni hekkervadászok az új befektetéssel, mindent elárultak az árazásról

A Bitninja 500 ezer eurót vont be magyar befektetőktől. A piacon példátlan módon a teljes árazásukat is elárulták a Forbesnak.

Befektetési kört zárt a Bitninja: 500 ezer eurót vontak be, azaz 165 millió forint friss tőkéhez jutottak – közölte a Forbesszal Egri Zsolt, a szervervédelemmel foglalkozó debreceni startup alapító-vezetője.

Ráadásul a magyar tőkebefektetési piacon ritka transzparens módon a Forbesnak elárulták a tárgyalások során meghatározott árazásukat is:

a befektetőik a kör előtt (pre-money, tehát a friss tőke nélkül) 3,65 millió euróra, azaz 1,2 milliárd forintra értékelték a Bitninját, ami azt jelenti, hogy a 500 ezer eurós befektetésért 12,05 százalékos tulajdonrészt adtak át a cégben.

Ez kisebb részesedés, mint a nemzetközi átlag 15-20 százalék, amiről általában egy befektetési körben le szoktak mondani a startupok. A Bitninja a 2014-es indulását követő évben már nyereséges volt, a bevételeikből saját erőből is tudnának növekedni, de a befektetéssel most ezt fel tudják gyorsítani.

Egri Zsolt így indokolta a döntést, hogy a befektetőkkel egyetértésben nyilvánosságra hozzák az árazást:

„Magyarországról nemzetközi piacon versenyezni önmagában sem egyszerű. A fejlődésünk minden szakaszában elsősorban külföldi példákra,mintákra, szakirodalomra kellett hagyatkozni. Az a pár magyar cég, mely hasonló cipőben járnak, és hajlandók voltak transzparens módon információkat megosztani velünk, hatalmas segítséget jelentett. Az, hogy ráláttunk az ő módszereikre, hogy az amerikai szakirodalmat ők hogyan értelmezik, viszik be a mindennapjaikba és az egyes módszerek milyen eredményt produkálnak, sokszor éveket spórolt számunkra. A tőkebevonásunk során alkalmazott transzparenciával szeretnénk mi is visszaadni a közösségnek, példát mutatni, hogy a titkolózás béklyóját lerázni nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre ránézésre tűnik.”

Fotó: Sebestyén László

A befektetési körben a magyar startupvilágban ismert arcok vettek részt:

  • a 100 millió dolláros exitet összehozó Balabit alapítócsapata: Györkő Zoltán, Scheidler Balázs és Wagner Endre
  • az ex-Netpincéres Perger Péter
  • Freész Gergely, az Oxo Holding igazgatósági tagja
  • Fehér Gyula és Pistyur Vera befektetőcége, az Oktogon Ventures, ők 150 ezer euróval csatlakoztak a körhöz
  • valamint follow-up befektetéssel Zajdó Csaba a debreceni Innonictól (aki rendszeresen jelentkezik könyvajánlókkal itt a forbes.hu-n is).

Az év exitje: 100 millió dollár felett mehetett el a Balabit

A befektetést követően a tulajdonosi szerkezet (cap table) úgy néz ki, hogy a cég 23,48 százaléka van a befektetők kezében, 76,52 százalék az alapítóké, Egri Zsolté és Veréb Viktória társalapító/marketingvezető/feleségé. Ez volt az első befektetési körük, de az indulásnál angyalbefektetőként bevonták Zajdó Csabát, a debreceni e-kereskedelmi startupinkubátor, az Innonic vezetőjét. Ő 2015-ben 10 millió forintot tett a cégbe 10 százalékért, ez a részesedés a jelenlegi értékelés mellett most 120 millió forintot érhet. Valamint a londoni kiberbiztonsági inkubátornak, a Cylonnak is van érdekeltsége.

Azzal, hogy alacsonyan tartották a befektetők részesedését, bőven hagytak helyet a következő befektetési körökre, aminek az előkészítését már el is kezdték.

A befektetéssel a legfontosabb céljuk, hogy az értékesítőcsapatot bővítsék, felgyorsítsák a skálázást, és az ehhez szükséges pénz mellett tudást hozzanak be a piacról.

Most kezdtek igazán növekedni

A Bitninja sztoriját 2019 nyarán írtuk meg. A cég kiberbiztonsággal foglalkozik, szoftvert szolgáltatnak előfizetéses rendszerben (tehát SaaS-cég, a software-as-a-service modellben működnek). Idén duplázzák a bevételüket, több mint 700 ügyfelük van világszerte, bevételük szinte teljes mértékben külpiacokról származik, mindössze négy hazai céggel dolgoznak együtt.

A debreceni kisgyerekes házaspár, akik nindzsaruhában vadásznak hekkerekre – dollármilliós szoftvercéget építenek belőle

Az ügyfeleik jellemzően kis- és középvállalkozások weboldalait üzemeltető szerverhoszting cégek, az ő biztonsági problémáikat oldják meg a szoftverükkel. Két előnyük van a konkurensekhez képest: folyamatosan hangolják az alapbeállításokat, melyek nem igénylik sem a vevő, sem a hoszting cég szakértelmét, valamint más megoldásokkal ellentétben az ügyfél szerverén fut a szoftver, így sokkal nagyobb rálátásuk van az adott szerveren futó összes weblap fertőzéseire és a további támadások megakadályozására. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert a szoftver gépi tanulással folyamatosan fejlődik, így ha egy szervert megtámadnak, az összes többi általuk védett szervernél tudni fogja a program, hogyan kell kivédeni.

A szoftverszolgáltató cégek legfontosabb üzleti mérőszámában, az éves megújított előfizetésekből származó bevétel (ARR, annual recurring revenue) tekintetében 2019. október 14-én 188 millió forintnál jártak, ez egy évvel ezelőtt, 2018. október 14-ig 93 millió forint körül volt, tehát közel dupláztak.

Oszd meg!