Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már hárommilliárdot érnek az új befektetéssel a debreceni hekkervadászok

2,5 millió dolláros befektetést von be és megduplázta az értékét Egri Zsolt és Veréb Viktória közös kiberbiztonsági cége. A kört a Lead Ventures vezette, új befektetőként csatlakozik az iEurope és az Oxo Technologies Holding. A cég és a befektetők a magyar piacon egyedülálló módon betekintést engedtek a Forbesnak a befektetés és az árazás részleteibe.

A Bitninja 2,5 millió dollárt, azaz mai árfolyamon 780 millió forintot vont be legújabb befektetési körében a további skálázáshoz – közölte az alapító-vezérigazgató Egri Zsolt a Forbes.hu-val.

A szerverek védelmével foglalkozó debreceni szoftvercég a befektetőivel egyetértésben ez alkalommal is megosztotta az árazás részleteit a Forbesszal, ami egyedülálló a magyar piacon, hogy ezzel is elősegítsék a transzparenciát.

A befektetők 10 millió dollárra, azaz 3,1 milliárd forintra értékelték a céget a tőkeemelés előtt (premoney), ezzel több, mint megduplázták a cégük értékét szűk egy éven belül.

A Bitninja sztoriját, hogy hogyan épített külföldi piacot célzó szoftvercéget Debrecenben a férj és feleség Egri Zsolt és Veréb Viktória, 2019 nyarán írtuk meg a Forbes.hu-n. Az első befektetési körüket – előtte angyalbefektetőik voltak – tavaly október végén zárták, 500 ezer eurót vontak be 3,65 millió eurós, akkori árfolyamon 1,2 milliárd forintos értékelés mellett (akkor euróban közölték a részleteket, ez alkalommal dollárban). Jöjjenek a részletek.

Így számoltak a befektetésnél

Ahogy a szoftverszolgáltató cégek zöme, jól jön ki a koronavírusból, a lezárások és otthoni munkavégzés miatt megnövekedett internetforgalom a kezükre játszik, eddig pozitív hatást éreznek mind a szerverekkel foglalkozó iparágban, mind a kiberbiztonság terén. „Áprilisban és májusban kifejezetten nagy volt az ügyfélszám-növekedésünk” – mondta Egri.

A cég jelentősen nőtt az előző, tavaly októberi befektetési körük óta mind bevételt, mind a csapatot tekintve. A csapat 17-ről 36 főre, míg az ügyfelek száma 800-ról 1100-ra nőtt, továbbra is főleg a tengerentúlról keresik őket. A bevételük közel kétszeresére nőtt, a folyamatosan (havonta, évente) megújított előfizetésekből immár 940 ezer dollár, azaz 290 millió forint folyik be.

Ez utóbbi mérőszám volt az alapja az árazásnak is, ahogy az az előfizetéses üzleti modellben működő szoftverszolgáltatóknál dívik. Ha visszaszámolunk, 10-11 körüli éves ARR-szorzó jön ki a Bitninja értékelésére, és 20 százalékos tulajdonrészt szereztek ebben a körben a befektetők. (Előbbi a premoney értékelésből, utóbbi a postmoneyból jön ki.)

Az értékelés összhangban van a piaci trendekkel, ami szerint a szoftverszolgáltatók combos szorzószámokkal forognak a koronavírus-járvány alatt (is), továbbá az árazást az élénk befektetői érdeklődés is alátámasztotta.

Az árazáshoz viszonyítási alap lehet a nemrég megjelent Cloud 100 lista, amit a Bessemer Venture Partners, az amerikai Forbes és a Salesforce Ventures állított össze: e szerint a száz legértékesebb, még nem exitelt felhőszolgáltató értékére átlagosan 20-25-ös ARR-szorzó jön ki.

A nagyobb, már tőzsdére bevezetett cégeknél a koronavírus nyomán brutális magasságokba emelkedtek szorzók. A Zoom papírjai hajmeresztő 97-szeres árbevételszorzón (price-to-sales), míg a frissen bevezetett Warren Buffet-üdvöske Snowflake 120-as szorzón forognak. Ez az összehasonlítás nem tökéletes, mert bár a price-to-sales és az ARR-szorzó is az árbevételből indul ki, nem pontosan ugyanazt mutatja: előbbi az elmúlt egy év árbevételét, míg utóbbi az elmúlt hónapban befolyt bevételeket vetíti ki egy évre.

Következő lépés: amerikai befektető és öt éven belül exit

Fotó: Sebestyén László
Fotó: Sebestyén László / Forbes archív

A Bitninjának ez a második befektetési köre, a mostani körben is magyar befektetők vettek részt – egy kakukktojással.

A kört a Lead Ventures vezette, mely skálázási szakaszban lévő cégekre fókuszál a közép-kelet-európai régióban. Az általuk kezelt 100 millió eurós (36 milliárd forintos) tőke a Moltól, valamint az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól és az Eximbanktól jön. Korábban befektetett már többek között a Codecoolba és az Aimotive-ba, de akad horvát és cseh cég is a portfóliójában.

„A csapat logikusan felépített sztorija és a kiberbiztonság, mint izgalmas és jól menő iparág győzött meg minket a befektetésről, és a korábbi befektetők névsora is komoly validációt jelentett” – mondta Haszonics Balázs, a Lead Ventures pénzügyi igazgatója a Forbes kérdésére.

Szerinte ők főleg a Bitninja csapatának nemzetköziesítésében, szervezetfejlesztésben tudnak majd segíteni, mert a többi portfóliócégük is hasonló cipőben jár, valamint HR-kérdésekben.

A befektetéshez csatlakozott az amerikai-magyar iEurope, mely korábban a Vatera.hu-ba is beszállt, valamint az Oszkó Péter vezette Oxo Technologies Holding is. Utóbbi néhány éve kezdett el a kiberbiztonság területével foglalkozni, mert meggyőződésük, hogy az minden online tevékenység alapvető feltétele lesz, és a felgyorsult digitalizáció exponenciálisan növekvő piaci igényeket teremt. Az egyik Oxo-portfóliócéggel már együttműködésre is lépett a Bitninja: most indít közös szolgáltatást a szerverhosztingot és felhő alapú szolgáltatásokat nyujtó Servergardennel.

Az Oxo-részesedésnél még annyi csavar történt, hogy az előző körben befektető Freész Gergely részét átveszi a cég, és ezen felül folyósítanak még tőkét. Házon belül oldották meg, ugyanis Freész az Oxo Technology Holding igazgatósági tagja lesz.

Az előző kör befektetői közül az Oktogon Ventures és a Balabit-alapítók – Györkő Zoltán, Scheidler Balázs és Wagner Endre – is tőkét emeltek.

A 2,5 millió dolláros tőkeemelésen így osztoznak a befektetők:

  • Lead Ventures: 1,5 millió dollár
  • iEurope Ventures: 500 ezer dollár
  • Oxo Technologies Holding: 176 ezer dollár
  • Oktogon Ventures (follow-up): 263 ezer dollár
  • Balabit-alapítók (follow-up): 61 ezer dollár

A következő befektetési körben már nemzetközi tőkebevonást terveznek, ehhez Egri Zsolt szerint jó felvezetés volt, hogy egy amerikai tőkét kezelő magyar befektetőt is bevontak. Következő lépésként már amerikai kockázati tőkealapot szeretnének vezető befektetőnek, amit már egy-két éven belül szeretnének tető alá hozni.

„Ennek egyik fő motivációja, hogy az exitet 2024-25-re tervezzük, és az USA-ban számos olyan cég van, akik potenciális vevői lehetnek a cégünknek” – mondta Egri Zsolt.

Oszd meg!